Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И в Кюстендил хора се загрижиха как е гледан лъвът в зоопарк "Хисарлъка"

23 август 2021, 13:52 часа • 18641 прочитания

Над 600 кюстендилци внесоха подписка до общината и омбудсмана на града Васил Иванов с искане да се подобрят условията, при които е настанен лъвът в зоопарк "Хисарлъка", съобщи общественият посредник. 

В подписката са се включили и кюстендилци, които живеят в чужбина.

"Вечер, а понякога и нощем, над Кюстендил се чува ревът на лъва, а тези, които са ходили в зоопарка са възмутени от тежките условия, в които живее не само той, но и останалите животни", сигнализира читател на Actualno.com.

Има предложения той да бъде преместен в друга зоологическа градина. Разчита се и на фондация "Четири лапи".

Потърсихме кмета на община Кюстендил г-н Петър Паунов, който на въпроса дали животните в зоопарка в Кюстендил са отглеждани в добри условия и как ще обясни снимката на лъва, разпространяваща се в социалните мрежи, отговори така:

"Здравейте! Моля Ви да не отделяте от ценното си време за анализиране и коментиране на безсмислени фантазии на никому неизвестни "експерти", целящи единствено привличане на внимание към собствената си личност! Снимките, които циркулират в пространството, нямат нищо общо с нашия зоокът. Обитателите на зоопарка живеят в прекрасни условия, хранени са със сертифицирани продукти и са под непрекъснат медицински контрол! Лъвският рев е признак на здраве и сили, и подчертава мощта и превъзходството на царят на животните. Уверяваме Ви, че няма по-загрижени хора от членовете на екипа ни, и никога не бихме направили компромис с качеството на живот на нито един от нашите питомци." 

В последващ имейл той допълни:

"Ако лицензиран български зоопарк прояви интерес към животните и предоставя по-добри условия, сме готови незабавно да го обсъдим. Търговия с животните няма да правим, нито ще ги предоставим за отстрел в чужбина."

Напомняме, че зоопарк "Хисарлъка" е с отнет лиценз от 2011 година, но затваря врати за посетители през юни тази година. Остава скрито за нас това как животните се хранят и живеят в клетките си.

Екипът на Actualno.com ще продължи да следи ситуацията с зоопарк "Хисарлъка".

Илиана Симеонова
Илиана Симеонова Отговорен редактор
Новините днес