Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо дойде Вартоломей и каква е ролята на доктрината "Руски мир": Анализ на д-р Смилен Марков (ВИДЕО)

30 юни 2024, 18:30 часа

Присъствието на Негово светейшество Вартоломей лично днес при избора на български патриарх е знаково събитие. Аз мисля, че той е поканен неслучайно от българските митрополити. След злополучното неучастие на Българската православна църква на събора в Крит през 2016 г., тя изпадна в тежка изолация.

Реклама

Това заяви в предаването "Студио Actualno" д-р Смилен Марков, преподавател по християнска философия във Великотърновския университет и гост-изследовател в Оксфордския университет. По думите на Марков са се задействали "дълбоки автоимунни интуиции", свързани с това, че независимо кой ще бъде избран за патриарх и коя тенденция ще победи, необходимо е легитимация не просто на избора, но и въобще на самото църковно изпълнение и позициониране. 

Д-р Смилен Марков обърна внимание за какво трябва да се следи оттук-нататък. "Първо, разбира се, това са връзките с Вселенската патриаршия. Майка Църква е Вселенската патриаршия и тези връзки са жизнено важни. От друга страна, трябва да се следи за една опасна тенденция, която битува в Руската църква. Говоря за доктрината за "Руски мир", която, макар и неосъдена официално като ерес, е силно проблематична от християнска гледна точка. Това е така, защото тя прогласява светски тип господство върху Църквата. Второ, обявява части от човечеството за неспасяеми и трето - тя се явява богоборческа. Важно е тази доктрина да не се инфилтрира в учителската мисия на Църквата - в проповедите и посланията", обясни още д-р Смилен Марков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес