Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За 4 дни САЩ и Израел могат да върнат Иран 200 години назад: Анализ на Мохамед Халаф (ВИДЕО)

28 август 2024, 19:30 часа • 9809 прочитания

Бенямин Нетаняху чака "най-малкото нещо" – ако Иран ударят, те знаят много добре, че израелският премиер "ще привлече САЩ в една широкомащабна война". Двете страни "ще поразят "атомните съоръжения, военната инфраструктура и най-важните обекти в Техеран и цял Иран. Иран ще бъде върнат 200 години назад за не повече от 4 дни". Такава прогноза направи в Студио Actualno журналистът, преподавател, анализатор и познавач на Близкия изток Мохамед Халаф.

Той даде и конкретен пример – когато иранците удариха Израел с ракети и дронове през април, Нетаняху отвърна с атака по един радар, който се намира точно до атомните съоръжения на Иран. "Иска да им каже - следващия път атомните обекти ще бъдат нашата цел", анализира Халаф.

Още: Мохамед Халаф анализира къде Иран ще удари Израел

Отговорът на Иран: Имат едно наум заради мощта на САЩ

На фона на нарастващото напрежение в Близкия изток с над 300 изстреляни ракети към Израел от ливанската "Хизбула" през уикенда и убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в края на юли - той заяви, че отговорът на Техеран няма да е "силен" и няма да предизвика война. Халаф посочи какво може да бъде поразено и от коя "прокси" група, подкрепяна от Иран, може да дойде нападението (гледайте подробности във видеото).

Още: Върховният лидер на Иран отвори вратата за ядрени преговори със САЩ

Снимка: Actualno.com

Той посочи, че след като Иран са видели загубите и разрушенията от войната с Ирак, са приели концепция никога да не влизат във войни директно с други държави, т.е. да действат само чрез пълномощници. А тези трансгранични шиитски въоръжени групи са много. В Ирак например иранците имат групировка, която, по думите на Халаф, е по-силна от иракската армия. "Хизбула" обаче е най-мощното оръжие на Техеран. "Иран финансира и сунистки групи - "Хамас", "Ислямски джихад" и други леви, радикални палестински групи, които са или в Сирия, или в Ивицата Газа, или на Западния бряг", подчерта журналистът.

Още: "Хизбула" е планирала да атакува Израел с двойно повече ракети: Защо се е отказала?

Никой не знае дали ще има пълномащабна война в Близкия изток, но Иран със сигурност има "едно наум" заради 30-те хиляди американски войници, атомната подводница в региона и стотици самолети, които седят на военните кораби на САЩ в готовност. САЩ имат и военни бази в държавите от залива – в Катар, Бахрейн и др. "Всичко това е възпиране и напомняне на иранците, на аятолах Хаменей, че трябва да помисли не само 10 пъти, а милион пъти, преди да започне да удря Израел", каза Халаф.

Русия като фактор

Той обвърза случващото се с руския фактор в Сирия, където диктаторът Владимир Путин има армия, и с украинската офанзива в Курска област.

И постави акцент върху израелската акция, която започна на Западния бряг - според него трябва да гледаме и натам, за да търсим бъдещ отговор на Иран. А защо важна вече е и Йордания, която Техеран опитва да дестабилизира - научете във видеото.

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес