Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Усеща се форма на комфорт": Как се избира главен прокурор? Говори съдия Атанаска Дишева (ВИДЕО)

17 септември 2024, 19:30 часа • 4690 прочитания

Няма никаква пречка г-н Сарафов да бъде един от номинираните за нов главен прокурор. Това става в четири поредни заседания на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Първото такова заседание е този четвъртък (19.09.2024 г.). Практиката показва обаче, че повечето такива номинации се правят към края на процедурата.

Това заяви в предаването "Студио Actualno" членът на съдийската колегия на ВСС, съдия Атанаска Дишева, относно стартиралата процедура и предстояща такава за избор на главен прокурор и председател на Върховния административен съд (ВАС). Дишева посочи, че засега не е ясно кога ще се прави избор за ръководител на ВАС. "Досега обаче не сме виждали състав на ВСС да провежда две подобни процедури. Моето дълбоко убеждение е, че преди да се проведе която и да е от тези две процедури, трябва да се проведат избори за нови членове на ВСС - заради изтеклия мандат, заради обществените очаквания и най-вече заради изпълнението на конституционния текст, който определя мандата на ВСС като петгодишен, а ние към настоящия момент почти навършваме седем години", посочи Дишева.

Тя обясни, че не зависи от членовете на ВСС да обсъждат дали трябва да се проведе процедура по подмяна на ВСС. "Защо колегите ми не искат, аз не не мога да предполагам. Вероятно някаква форма на комфорт се усеща, смея да твърдя, за разлика от мен в този административен орган. В качеството си на член, избран от професионалната квота на съдиите, считам, че следва да отстоявам вижданията си заради които мисля, че съм избрана за член на ВСС", каза още Дишева.

Каква е процедурата за избор на главен прокурор - целия разговор гледайте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес