Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Спаси София" за бул. "Патриарх Евтимий": Протестите са политически, булевардът не е на Антон Хекимян (ВИДЕО)

20 май 2024, 19:30 часа

В края на миналата седмица Софийският административен съд постанови да бъдат прекратени действията на Столична община по промяна на движението в центъра на София. За да коментира темата в Студио Actualno поканихме общинския съветник от "Спаси София" Стефан Спасов.

Реклама

Той заяви, че решението ще бъде обжалвано във Върховния административен съд. Ние смятаме, че то няма правно основание. Вярвам, че решението ще е в полза на общината, така че този казус да се разреши. 

По думите му решението на съда не коментира качествата на проекта, а "един административен акт, един документ - Генералния план за организация на движение на столична община". Още: "Центърът на София трябва да е достъпен за хората, не за колите": Говори Богдан Милчев (ВИДЕО)

"Той е направен 2011 година с валидност 5 години. Това означава, че от 2016 г. няма такъв план, което прави всяка една подобна промяна незаконна. По тази логика строежът на третата метролиния е незаконен. Да, проблем е, че няма нов план, но това не прави невалиден предишния. В него има заложени мерки и в него велоалеите по бул. "Патриарх Евтимий" са посочени като краткосрочни мерки", категоричен беше общинският съветник.

"Протестите са политически"

По думите му протестите срещу реорганизацията на движението са политически мотивирани". "Първият ден бяха такситата, след това един популярен председател на Асоциацията на заведенията, след това един пътен експерт, Диана Русинова, която беше наложена от същата партия. Тези хора, които протестират днес, са същите хора, които протестираха по същото време преди 4 години, когато Йорданка Фандъкова искаше да реализира този проект. Те протестираха и срещу пешеходната улица "Съборна". Тези хора ще са същите, които ще протестират срещу пешеходната улица "Шишман", заяви Спасов. Още: "Не можем да си играем с живота и здравето на хората": Диана Русинова за промените на бул. "Витоша" (ВИДЕО)

Според него не може да се "сложи хикс" на стратегическото развитие на София, защото "има една група, които са крайно недоволни и ще търсим компромис." "Компромисът за тях е по бул. "Патриарх Евтимий" да няма велоалея, а да стане един огромен паркинг, с което ние не можем да се съгласим", категоричен беше той. Още: "Спаси София" действа като комунистите: Антон Хекимян за бул. "Патриарх Евтимий" (ВИДЕО)

"Това е част от нашата борба градът да е за хората. Това е нашата работа, а не да защитаваме популистки интереси на някои групи хора, които се опитват да присвоят обществените пространства. Този булевард не е мой, не е и ваш, не е и на Антон Хекимян. Той не е на хората, които живеят по него. Да, те имат своите потребности, които ние чуваме и разбираме, но този булевард е на всички граждани на софия. Ние се стараем промените там да са в полза на обществото и гражданите", допълни още съветникът.

Какъв проблем беше решен с промените в центъра на София и защо Бойко Борисов ще трябва да се яви за обяснение в Столичния общински съвет - вижте в пълното интервю със Стефан Спасов.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес