Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще бъде ли закрит Центърът за безопасен интернет: Антоанета Василева в "Отговорите" (ВИДЕО)

22 март 2023, 19:30 часа • 6018 прочитания

Центърът за безопасен интернет – единствената платформа, на която децата и родителите могат да сигнализират за онлайн тормоз, е заплашен от липса на финансиране. В седмичното обзорно предаване на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова" разговаряме с координатора на центъра Антоанета Василева. Ето какво каза тя:

"От миналата година изпитваме затруднения да съфинансираме европейското финансиране по програма „Безопасен интернет“, която изисква 50% от средствата, които Центърът разходва, да са финансирани от други източници. Като нашите колеги от другите страни от центровете за безопасен интернет до голяма степен намират това съфинансиране от държавата. Защото всички държави в Европейския съюз са подписали няколко международни документа и директиви. Не е експлицитно написано, че трябва да се съфинансира от държавата Центъра, но дейности и политики, свързани с това, което Центъра прави вече 16 години са залегнали и са отговорност на държавата. На практика през последните 16 години ние изпълняваме държавна политика, защитаваме децата онлайн, консултираме родители как да предпазват децата си и реагираме в ситуации, в които хората наистина са в криза. Още повече, че едно от нещата, които правим, е да сваляме материали, които са изтекли, голи снимки, видеа, да предотвратяваме онлайн тормоз, защото българските деца за съжаление страдат най-много от онлайн тормоз и след това сексуална онлайн експлоатация".

Кампанията в социалните мрежи "Сръчкай ги" на Националната мрежа за децата и Центъра за безопасен интернет има за цел да привлече вниманието на служебния премиер Гълъб Донев, на вътрешния министър Иван Демерджиев и на замесник-министъра на образованието Мария Гайдарова към проблема с финансирането на центъра. Към 21 март кампанията е събрала над 333 000 сръчквания. В резултат на кампанията министър Демерджиев е поканил Центъра на среща, така че прадстоят разговори. Ето какво още каза Антоанета Василева:

"Истината е, че аз лично и мои колеги водим разговори с различни министри и две правителства вече, включително и служебното, вече почти година ще стане. Това, което ни предлагат, са временни и несигурни механизми за финансиране, които не са подходящи за Центъра за безопасен интернет от гледна точка на това, че работата, която ние вършим, е много специфична и няма кой да ни замени. И няма как някой друг да поеме тази дейност, просто защото толкова години сме трупали експертност и родители и децата ни познават и ни търсят. Най-много на консултативната линия ни търсят тийнейджъри, които имат онлайн проблеми и търсят съвет как да излязат от тях".

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес