Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сакралният образ на Доган и технократът Пеевски: Анализ за бъдещето на ДПС от Цветанка Андреева? (ВИДЕО)

30 юли 2024, 19:30 часа • 10639 прочитания

Наближаването на предсрочните парламентарни избори поставя ДПС в доста дискомфортна ситуация. При всички положения ДПС ще загуби от разцеплението. 

Това заяви в предаването "Студио Actualno" политологът Цветанка Андреева, коментирайки готовността на политическите партии за предсрочните избори наесен, ако третият мандат не успее да произведе редовна власт.

По думите на Андреева двата силни лагера в партията са се обърнали един срещу друг. "Ново начало в ДПС наистина имаше. ДПС я видяхме в качествено различна политическа сила и визия - втора, както никога не е била. Тази партия вече не беше типичният балансьор и центрист в парламента, който можеше да играе и вляво, и вдясно. В тази решаваща геополитическа битка, която се води с войната в Украйна, ДПС под ръководството на Пеевски зае яростен евроатлантически курс", анализира Андреева.

Според нея е важно как избирателят на ДПС ще погледне на скандала в партията. "Тази сакрализация на образа на Доган, доколко тя работи? Кълнат се в него като пред нещо сакрално, от което произтича цялата легитимност на властта в ДПС. Но вижте кой се кълне - кълнат се първенците. Но всъщност електоратът, който излиза, работи на Запад, който учи там, когато се върне в регионите си, се сблъсква с една действителност, която е много различна от това, което вижда на Запад", отбеляза Андреева.

По думите ѝ в ДПС се е появил технократичен лидер в лицето на Делян Пеевски. "ДПС имаше нужда от такъв лидер, който я изведе на актуалностите на деня", посочи още Цветанка Андреева. Тя каза и че третият мандат в ръцете на "Има такъв народ" няма да събере нужната подкрепа за редовно правителство.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес