Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разпадът в БСП - прилики и разлики с ДПС: Анализ на Татяна Буруджиева (ВИДЕО)

30 август 2024, 21:00 часа • 16903 прочитания

"Приехме, че политиците няма да се занимават с нашите проблеми, но те дори не са в състояние и собствените си проблеми да решат". Така политологът доц. Татяна Буруджиева коментира в Студио Actualno процесите в ДПС, но и в БСП.

Още: Младежи нахлуха в Боянските сараи: Депутати на Доган с обръщение към институциите (ВИДЕО)

"Пазителят на сараите"

По думите ѝ - още когато Делян Пеевски е станал председател на ДПС, "беше ясно, че вътрешен конфликт се заражда между елита на ДПС и абсолютно привнесена външна фигура, с липса на етнически произход". "В една партия създателите биват изядени от децата на революцията (...) Властта започва да се разпределя по друг начин. В момента се води битка, за да се преразпредели властта, тя не се води за промени в модела, по който ще се разпределя тази власт. И това е проблемът", каза тя.

Още: Доган срещу Пеевски на изборите - първи индикации от социолозите: Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" (ВИДЕО)

Нинова и Пеевски - "политически близнаци"?

По повод думите на Александър Симов от БСП, че Корнелия Нинова и Делян Пеевски станали като "политически близнаци", Буруджиева заяви, че това ѝ се струва по-скоро като "съвпадение във времето, макар че може да подозираме и някакви други неща". "Единствените останали партии от годините на прехода са в най-критично състояние, и то заради административни хватки - не могат да се разберат кой всъщност е реално ръководителят", посочи тя. За твърденията, че БСП имат задължения за около 3 милиона лева и не са си взели субсидиите, тя заяви: "Всяко ново ръководство започва да обяснява това, че му няма парите от предишното, дори Нинова".

Политологът вижда "тежък разпад в БСП". "Но това разделение, което се задълбочава тежко, използва чисто идеологически аргументи, което още повече уврежда битката вътре в БСП. Този аргумент е: "В коалиция с други или ние сами?". Този пуризъм (при Нинова беше "БСП сами") в идеологическата линия доведе до много тежки нарушения на идеята за леви политики и за идеята какво е ляво в България. И оттук според мен големият резултат в БСП и разликата с това, което става в ДПС, е опразване на едно горе-долу около милион електорално поле. Не казвам, че имат този електорат, а има толкова хора, които биха подкрепили леви политики. Тук проблемът е много по-сериозен, драматичен, от гледна точка на основите на демокрацията", смята тя.

Още: Илхан Кючюк в “Студио Actualno”: Чакъров ще утвърждава листите на ДПС, не Пеевски (ВИДЕО)

На какво основание се води битката в ДПС и как тя е по-различна - гледайте във видеото.

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес