Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Провалът на втория мандат: ПП-ДБ отвътре с Манол Пейков (ВИДЕО)

18 юли 2024, 19:30 часа • 4572 прочитания

"Ние сме абсолютно последователни. Не гоним постове, а принципни неща - съдебна реформа, назначения в регулаторите, които да са прозрачни". Така депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков коментира в Студио Actualno целта на предложената от коалицията антикорупционна декларация, обвързана с втория мандат.

Тя не получи подкрепа от достатъчно членове на парламента и ПП-ДБ обяви, че ще върне веднага празна папка, щом я получи от президента Румен Радев.

Още: ПП-ДБ връща неизпълнен втория мандат

Още: Радев обяви как ще постъпи с втория мандат, атакува Пеевски за думите "слез от самолета"

Беше ли нужна декларацията?

"Абсолютно", отвърна на този въпрос Пейков. "Меморандумът ни в края на 49-ия парламент съдържаше същите точки, изказани по подобен начин. Миналия път голяма част от избирателите не ни разбраха – подкрепата сериозно намаля. Ние се опитваме още веднъж да им разкажем какво се случва", каза той, подчертавайки важността на прозрачни назначения в регулаторите, защото "тези хора управляват живота на гражданите". Това обаче "не е нещо популярно, не е хляб, не е вода, не са по-евтини банани, за да го сервираш на хората и те да го разберат - затова трябва да повтаряме тезата и да протегнем ръка, защото е нужно", обясни депутатът от ПП-ДБ.

Още: "Поле за маневри": Ще има ли изненади от партиите с третия мандат? Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

"Политическият хоризонт е такъв, че ние сме заключени, от една страна, между геополитическата ориентация на България, която е много важна, от друга страна – между вътрешната проядена, корупционна система на управление. И е много странно и особено, че на двете места имаме потенциални съюзници, но те не си отговарят", смята Манол Пейков.

Още: Напрежение: „Възраждане“ дава Манол Пейков на прокуратурата

Защо не говорят за правителство?

Той обясни, че ПП-ДБ няма да прави опит за проектокабинет с втория мандат, защото не е получила подкрепа за антикорупционната декларация. "Откакто заявихме какво смятаме да правим, са минали 3 дни. Излязоха десетки коментатори, които казват, че сме се опитали да изнасилим духа на Конституцията, което си е класическа опорка, тъй като ние сме се консултирали с конституционни експерти. Те ни казаха, че духът на Конституцията изисква при такава трудна ситуация да направиш всичко, каквото и да ти коства. Няма и заложен срок. Като стане ясно, че никой не подкрепя, защо да продължаваме?".

Гледайте още във видеото: какви са отношенията на Манол Пейков с "Възраждане" и може ли да се говори с "Има такъв народ" за кабинет с третия мандат?

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес