Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Топалов: Хитлер трябваше да бъде спрян, но не и на Сталин да се дава половин Европа (ВИДЕО)

09 май 2023, 19:30 часа
Реклама

9 май - Денят на Европа е. Днес се отбелязват и 78 години от победата над нацизма във Втората световна война. Както във всяка останала област в живота на България си имаме два полюса. Единият е европейският, другият е Шествие на безсмъртния полк, основава се от русофили - на нея хората носят портретите на свои близки, загинали във Втората световна война. Поднасят цветя пред Паметника на незнайния воин и след това се отправят към Паметника на съветската армия. Където също днес се провежда и протест с искане да се демонтира същият този паметник.

Какъв е този ден за България? Какво трябва да празнуваме? Кои жертви да почитаме? В Студио Actualno е проф. Кирил Топалов - историк, дипломат, член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония.

"За мен 9 май е преди всичко ден на създаването на Европейския съюз", заяви професорът.

"Не трябва да забравяме, че "великите сили" винаги са гледали великите си интереси от Изток или от Запад. България никога не е била велика сила, но до тази конференция е била една от богатите държави във Европа. Наричали са я "чудото на Европа" и "Швейцария на Балканите", разказва той. 

По думите му в последното десетилетия преди Втората световна Война България превръща своя златен лев в третата по сила валута във Европа и народът очевидно започва за живее добре: "...Тази война и тази конференция слагат край на този път и България тръгва по пътя на Източна Европа и СССР, които са основани на един свиреп тоталитаризъм".

"Аз съм дълбоко убеден, че Хитлер взима тоталитарната система от Сталин", коментира още професор Топалов.

Според него победата над нацистка Германия е изключително важна, но когато тя се оценява не трябва да е преувеличавана ролята на Съветския съюз, "защото ако Америка не беше подхранвала съветската армия, трудно можеше тази армия да се противопостави": "Целият свят тогава се впряга да защити Съветския съюз и в голяма степен основателно. Хитлер трябваше да бъде спрян, но на Сталин не трябваше да се дава половин Европа".

Какво смята професор Кирил Топалов за отношенията България - Северна Македония и има ли надежда за "стоплянето им" - гледайте цялото ВИДЕО:

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес