Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При Сарафов нещата са по-зле, отколкото при Гешев: Адв. Александър Кашъмов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

29 септември 2023, 18:00 часа • 9019 прочитания

При Борислав Сарафов нещата в прокуратурата по отношение на достъпа до информация са по-зле, отколкото при Иван Гешев. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“ изпълнителният директор на фондация “Програма достъп до информация“адв. Александър Кашъмов.

Награди и антинагради

По повод 28 септември - Международния ден на правото да знам, фондацията раздаде годишните си награди. Те са четири големи – Златен ключ за: гражданин, за журналист и за неправителствена организация, потърсили достъп до обществена информация, както и за институция, която си изпълнява задълженията добре. Две са антинаградите – Катинар за институция, която не е открита и има лоши практики, и Вързан ключ за смешен или абсурден отказ на право на достъп до информация.

Катинар за най-непрозрачна институция тази година получи Енергийният системен оператор (ЕСО). Защо, ще узнаете от видеоматериала.

Още: Рекорд за бърза присъда за достъп до информация: Анита Чолакова и Actualno.com с престижна награда

Пак тази прокуратура

Вързан ключ отнесе прокуратурата, която през годините е получавала и катинар. Ето какво каза адв. Кашъмов:

"Става дума за отказ за информация, която са изпратили на вашия колега от “Медиапул“ Самуил Димитров, който е поискал информация на какъв етап е производството срещу Васил Божков – Черепа. На което прокуратурата е отговорила, че това не е обществена информация и журналистът не може да си състави мнение за дейността на прокуратурата. Ако на прокуратурата работата не е да движи преписката и да повдига обвинение и т.н., то тогава не знаем какво изобщо работи.

Още: БХК: След три съдебни производства, спечелихме делата срещу главния прокурор за достъп до информация

Прокуратурата е често номинирана при нас, има и катинар за цялостна дейност. За съжаление това, което отбелязахме и колегата Кирил Терзийски, който представи наградата обърна внимание, че след като стана смяната, така дългоочаквана на г-н Гешев като главен прокурор с временно изпълняващия длъжността г-н Сарафов, ние не виждаме съществена промяна в практиките. Напротив, продължават случаите, в които прокуратурата твърди, че информацията, която се иска, дори не е обществена, а това е информация за нейната работа.“

Престижна награда получи и нашата колега от Actualno.com Анита Чолакова за най-кратко дело за разрешаване на достъп до информация.

Още: Остава трудно да откриеш информация от институциите, министерства не отговарят в срок

Кои са другите наградени и какви по-интересни дела за достъп до информация води фондацията, ще научите от видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес