Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

“Отговорите“: С Явор Куюмджиев, доц. Георги Лозанов и Жаклин Андонова (ВИДЕО)

06 октомври 2023, 19:30 часа
Реклама

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: Неизбежно ли е затварянето на въглищните централи? Споразумяха ли се протестиращите енергетици и правителството? Ще поскъпва ли токът за бита? Разговаряме с енергийният експерт Явор Куюмджиев, който беше заместник-министър на икономиката в правителството на Сергей Станишев и депутат от „БСП за България“ в 42 НС.

За чудните трансформации на журналисти в политици и трябва ли регулаторът СЕМ да следи дали в медиите има къртици. Анализираме с медийния експерт и преподавател във ФЖМК доц. Георги Лозанов.

Възможна ли е превенцията на насилието в училище? Запознаваме ви с проекта на Институт по социални дейности и практики (ИСДП) в партньорство с „Асоциация Родители“. Проектът се казва CARING – „Да предизвикаме социалните норми, за да намалим насилието в училище“ и обхваща 8 училища в София и страната. В студиото – ръководителят на проекта Жаклин Андонова.

За скъпия ток и затварянето на въглищните централи

Най-евтин е въглищният ток, но заради въглеродните емисии е най-скъп. Това каза в “Отговорите“ Явор Куюмджиев:

Още: Парламентът одобри споразумението на кабинета с енергетиците (ВИДЕО)

“Затварянето на въглищните централи е неизбежно, но не сега. От техническа гледна точка тези инсталации, някои от които са вече на 70-80, години в един момент ще приключат работа. Няма как да поддържаш един трабант от 50-те години да работи в 21 век. В Плана за възстановяване е записано, че емисиите трябва да се намалят до 2026 г. с 40% спрямо нивото от 1990 г. За да могат да се намалят тези емисии с 40% тези централи трябва да спрат да работят. Да не казваме да се затворят, но да намалят работата си с 40%, за да намалят емисиите. Дали ще ги затвориш, ако им намаляват емисиите, или защото им е изтекъл техническият срок на годност, е все тая. Няма да работят. Като намалят работата си с 40% централите, ще намалят купуването на въглища от мините, мините ще произвеждат по-малко и веригата се затваря.

Идеята на европейската политика е всички въглищни централи да бъдат направени нерентабилни, за да бъдат затворени.

Още: Кабинетът разпространи пълен запис на срещата с протестиращите енергетици (ВИДЕО)

Те произвеждат най-евтиния ток. Цената на “Марица-Изток 2“ в момента е около 300 лв. на мегаватчас. От тези 300 лв. около 60 лв. или 70 е себестойността на въглищата, горене, работа и всичко останало. Останалите 220-230 лв. са въглеродните емисии. 

Още - във видеоматериала.

 За чудните трансформации на журналисти в политици

Трудно е да се прогнозира, но мисля, че кандидатът на традиционната градска десница Терзиев ще победи Хекимян.

Това каза в “Отговорите“ доц. Георги Лозанов:

“Аз все пак смятам, че София носи наследството на големия син митинг, на радостта от падането на комунизма, има градска памет за това. В големите градове и особено в София я има тази памет. Така че в последна сметка в тези отношения предполагам, че ще гласува в подкрепа на градската десница, която има дълга предистория и тя е издигнала Терзиев.

Още: Преди местните избори: Терзиев води пред Хекимян

Друг е въпросът, че самите партии-номинатори не участват в кампанията. И са го оставили, той дава някакви разнопосочни сигнали. Защото и той, както Хекимян, има по някакъв начин проблем с професионалната си биография, встъпвайки в борбата за това място. И Терзиев със своята биография носи със себе си този проблем. Въобще и двамата кандидати в някакъв смисъл са доста равнопоставени в тази ситуация, с тези утежнения, които имат по един или друг начин. И заедно с това пък техните номинатори са партньори на национално ниво.

И затова според мен няма особено голямо значение как ще се разпредели властта между тези политически субекти. Защото по-важно от това как ще се разпредели властта в София е да оцелее евроатлантическото мнозинство, което да поддържа правителството.

Още: Васил Терзиев: Всичките опоненти в битката за София са достойни

Защото виждате какво става. Използват се всичките проблеми, които са наследени в държавата, не бяха зърнопроизводители, не бяха миньори, за да може правителството да бъде съборено.

Още - във видеоматериала.

Проект за превенция на насилието в училище

Насилието в училище често е свързано с първите романтични трепети. Това каза в “Отговорите“ психологът Жаклин Андонова. Тя е ръководител на проекта на Институт по социални дейности и практики (ИСДП) в партньорство с „Асоциация Родители“. Проектът се казва CARING – „Да предизвикаме социалните норми, за да намалим насилието в училище“ и обхваща 8 училища в София и страната.

Още: Изследване: Всяко шесто дете в България - тормозено физически в училище

Ето какво каза психологът:

“Много фактори водят до насилие в обществото, сложно е да се обхванат всички. Но едно нещо е като нишка и ние проследяваме между децата е, че един основен източник на насилие са тези романтични отношения между момчетата и момичетата. Затова и този случай с това момиче, което беше нарязано (в Стара Загора, бел.ред.) ние сега даже го чуваме от децата. Този случай е стигнал до тях. И самият той прави някаква промяна в стереотипите. Те съзнават колко е нередно това и аз виждам в момичетата, които се включват в проекта някакво такова себеовластяване през този случай.

Още: Чатбот срещу насилието в училище: Андриан Георгиев и неговата идея

Т.е. някакво желание и твърдение от тяхна страна така, че един мъж не може да се държи така с една жена.

Още - във видеоматериала. 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес