Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови учебници по история заради Русия и как да се докажем пред НАТО: Съвети от бивш министър (ВИДЕО)

16 януари 2024, 19:29 часа • 17662 прочитания

Коментар на министъра на отбраната Тодор Тагарев пред Атлантическия съвет в САЩ, че трябва да се променят учебниците по история, тъй като не представят пълната истина за отношенията ни с Русия, предизвика поредица от реакции. Според бившия военен министър Велизар Шаламанов това е ключов въпрос за сигурността на България и за доверието на българите към съюзниците от НАТО.

Още: Денков: В учебниците ни Русия и СССР са представени в една определена светлина

Руската пропаганда в учебниците ни

"Сега сме изправени пред предизвикателство, което е всеобхватно. То тръгва от учебниците по история, от възпитанието на семейно ниво, преминава през медиите, през кибератаки. Спечелването на информационно превъзходство в това противопоставяне е важно, пряко свързано е с националната сигурност, с отбраната", каза той в Студио Actualno.

По думите му - именно през учебниците по история се дава основа на прокарването на руската пропаганда. "Киберсигурност, устойчивост на информационното пространство, стратегически комуникации, с които да постигнем превъзходство над външни влияния, е най-важният проблем, който България трябва да реши", счита военният експерт.

Три неща, които Тагарев постигна в САЩ

Той коментира и посещението на военния министър Тодор Тагарев в САЩ. Основното постижение е, че стратегическият диалог между Щатите и България се качва на възможно най-високо ниво, смята Шаламанов. "Второ - развитието на многонационалните сили е съществено. С това посещение, след натрупания вече опит на съвместните съоръжения в Ново село, явно ще търсим задълбочаване на сътрудничеството със САЩ в рамките на НАТО по отношение на инфраструктурата за многонационалните сили. На трето място, има засилване на сътрудничеството в подготовка на специалисти в сферата на отбраната и сигурността", анализира бившият министър.

Още: България ще гради инфраструктура за милиарди евро по плановете на НАТО

Защо сме важни за НАТО?

Според Шаламанов страната ни е важна за САЩ и НАТО, защото най-после постигна целта от 2% от БВП за отбрана "и тези разходи ще растат, така че българският принос в инвестициите е видим". Също така коридорите за свързаност "Запад-Изток" и "Юг-Север" са много важни приоритети за ЕС и минават през България. "Влизането ни в Шенген още повече ще облекчи тези инфраструктурни проекти", смята той.

Още: Австрийските фирми ни искат в Шенген, а ние ще ги бойкотираме: Глас от бизнеса (ВИДЕО)

САЩ могат да ни вкарат напълно в Шенген

Велизар Шаламанов счита, че САЩ могат да ни помогнат за пълна интеграция в Шенген, ако се докажем като надежден партньор. Той се позова на опита от 1999 г., когато САЩ упражниха своето влияние в страните от Европа да бъдем поканени за преговори за ЕС заради нашата позиция по т.нар. косовска криза. "Става въпрос за доверие – ако САЩ са гарант за това, че България е надежден съюзник, че може да се обменя информация, че може да има многонационални сили, инфраструктура, те ще са основен гарант, че на България може да се вярва. Това е и основният сигнал за влизане в Шенген. Позицията на САЩ е много важна в диалога ни с Австрия и Румъния", смята военният експерт.

Още от интересния анализ на Велизар Шаламанов гледайте във видеото:

Мирослав Димитров
Мирослав Димитров Отговорен редактор
Новините днес