Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Може да се очаква мнозинство на ГЕРБ, ДПС и ИТН": Прогнози за 50-ото Народно събрание (ВИДЕО)

10 юни 2024, 18:00 часа
Реклама

Денят след изборите все по-често у нас се оказва ден за размисъл. Какво показват данните от предсрочния вот, кой печели и кой губи, както и има ли шансове за сформиране на мнозинство в 50-ото Народно събрание? Отговори на тези и други въпроси търсим в Студио Actualno със социолога от агенция "Насока" Елена Дариева.

По думите ѝ може да се очаква формиране на мнозинство от ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" в следващия парламент. "Още повече, че заради фрагментацията вотът се разпиля. Възможността да имаме 7-партиен парламент, допълнително усложнява формирането на кабинет. Две политически сили ще бъдат недостатъчни, за да се подкрепи редовно правителство, ще се търси трети, а дори и четвърти политически участник", каза тя. Още: "Борисов и Пеевски измамиха ПП-ДБ": Диана Дамянова с анализ на вота

Ролята на "Величие"

По думите ѝ новият играч - партия "Величие" може да заеме всякакви неочаквани позиции. "Всяка една политическа сила, която е дебютант в Народното събрание, се оказва пред важния въпрос може ли да задържи цяла парламентарната си група", добави социологът.

Според нея дори във "Величие" са били изненадани от резултата, който категорично ги праща в парламента. "Заявяват се като доста консенсусни, но могат да бъдат и аргумент в преговорите с други политически партии, които да станат по-добронамерени, ако не са в позицията на единствения възможен партньор", каза Дариева.

Избирателната активност

Тя напомни факта, че толкова драматично ниска избирателна активност в последните години на парламентарни избори не е имало. "На европейски избори обикновено излизаха да гласуват твърдите електорати - на последния евровот активността беше точно 30%", напомни експертът и добави:

"Ние се надявахме, че съчетанието на двата вота вчера ще доведе до по-висока активност, а се случи точно обратното". Според нея това е криза на представителността. Още: Малинов: Победител на тези избори е Делян Пеевски

Как Дариева обяснява високия резултат на "Величие" - вижте в пълното интервю.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес