Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Може да се говори за импийчмънт": Благовест Пунев обяви действията на Румен Радев за противоконституционни (ВИДЕО)

19 август 2024, 13:55 часа • 13258 прочитания

Мисля, че действията на президента са противоконституционни. Това заяви в предаването "Студио Actualno" бившият конституционен съдия Благовест Пунев, коментирайки отказа на държавния глава Румен Радев да подпише указ за съставяне на служебно правителство по предложение на кандидата за министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева.

"Аз мисля, че това не е въпрос на негова дискреция, на негова преценка, защото точно в това се състои промяната на член 99 алинея 5 от Конституцията", заяви Пунев. По думите му няма два указа - за назначаване на служебно правителство и за насрочване на предсрочни парламентарни избори. "Това е един указ, мисля, че президентът нарушава Конституцията и това би трябвало да бъде със съответните последици за президента. Дори може да се говори за процедура за импийчмънт", каза още Благовест Пунев. Според него нарушението на върховния закон е основание за започване на такава процедура.

Според бившия конституционен съдия не би могло министрите да отидат и да положат клетва в Народното събрание, щом няма издаден указ за това, че са назначени като служебни такива. "Ясно е, че трябва да има действащ кабинет - независимо от тази ситуация, несъобразена с Конституцията, тъй като има текущи въпроси, които трябва да бъдат решавани", поясни Пунев.

По думите му е недопустимо държавният глава да предлага на Горица Кожарева да преразгледа днес до 15:00 ч. предложението за министър на вътрешните работи. "Това означава президентът да заеме страна, тъй като част от народните представители са против Калин Стоянов да заеме поста на министър на вътрешните работи, а така президентът излиза от ролята си на модератор в процеса", каза още Пунев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес