Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Магията на айкидо: Как Весела Велин вдъхновява младите? (ВИДЕО)

19 юни 2024, 13:59 часа • 5094 прочитания

Професионалният преподавател по айкидо Весела Велин гостува в предаването "Студио Actualno", където разкри какво е да бъдеш една от малкото жени в България, които притежават най-високата степен по айкидо - lV дан и какви са ползите от айкидо тренировките. 

Коя е Весела Велин? 

Весела започва да тренира айкидо на 9 години в Сливен при сенсей Радостин Маринов. Като студентка в София тренира в школата на сенсей Ивайло Петров.

Въпреки висшето си образование като ландшафтен архитект, тя избира да следва професионалният си път като преподавател по айкидо и заедно със съпруга си Владимир Велин основава самостоятелно Доджо. 

В своята практика е посещавала множество обучения на световноизвестни Айкидо майстори. Една от малкото българи, придобили своя майсторска степен в Япония след едномесечно целодневно обучение там. След защитата на 4ти дан Айкикай (най-високата степен, която се взима с технически изпит), се отделя от Айкикай и заедно със съпруга си създават нов стил в Айкидо - DOJOTO STYLE.

Според него Айкидо не е начин как да победиш другия, а как да се научиш да работиш заедно с него и да градиш хармонични отношения, които да запазваш дори и в условия на трудности.

В своята авторска методика, те не се концентрират само върху техниките и движенията с тялото, а върху цялостното израстване на трениращите. Въвеждат редица иновации - част от които са беседите преди всяка тренировка, в които обясняват философията на бойното изкуство и ценностите на Доджото.

Какво е усещането да бъдеш една от малкото жени носители на степента lV дан в България и с какво е полезно бойното изкуство айкидо - вижте в интервюто:  

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес