Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Контролният пакет акции е в Пеевски, Борисов е по-слаб": Говори проф. Мария Пиргова (ВИДЕО)

25 юни 2024, 19:30 часа

"Кабинет на малцинството се прави като изход от криза. Отговорността я носи Борисов – той има подкрепата или контрола от Делян Пеевски, защото контролният пакет акции се държи от Делян Пеевски, не от Борисов". Това заяви политологът проф. Мария Пиргова в Студио Actualno, коментирайки предложението на лидера на ГЕРБ за сформиране на правителство.

Реклама

Още: Бойко Борисов: ГЕРБ предлага правителство на малцинството

Пеевски е големият "инвеститор", Борисов е по-слаб

"Пеевски няма толкова депутати, но без подкрепа на ДПС правителството пада във всеки момент. Това са над 30 депутати, които непременно трябва да подкрепят Борисов. Борисов е в изолация. Сега той трябва да оглави политическия процес или пак да отидем на избори", коментира тя.

Снимка: Actualno.com

"Проблемът на политическия елит е, че политика вече няма – има разпределяне на постове за разпределяне на пари. Виждаме един театър, реалната власт е в агенции, държавни и контролни комисии – оттам директно към олигарсите: Пеевски, братя еди-кои си... Този политически елит е направил една държава за преразпределяне на пари, която няма общо с гражданите. Партиите са групи по интереси", заяви още проф. Пиргова.

Още: Кабинет на ИТН с гласовете на ГЕРБ: Джема Грозданова за възможните ходове (ВИДЕО)

Кабинет около политики или около политици?

"Около икономически преразпределители на средства" - така политологът отвърна на въпроса. "Те изпълняват волята на големите играчи. Беше допуснато Пеевски да излезе като най-голям играч, който е инвестирал най-много в съдебната система, в прокурори, съдии – накупил ги. Виждам го в поведението на Борисов. Просто Борисов е инвестирал много по-малко, той е леко изместен от големите инвестиции на Делян Пеевски в политиката – още от КТБ. Делян Пеевски прави каквото си иска, защото има чадъра на съдебната система. Бойко (Борисов) е по-слаб, защото не е употребил толкова пари", смята проф. Пиргова.

Още: Кабинет на малцинството на ГЕРБ и с отцепници от "Величие"? Анализ на Добромир Живков (ВИДЕО)

Гледайте още във видеото: какво означава доброволното предаване на Брендо; защо има снайперисти около къщата на Борисов в Банкя; какъв е пътят за съставяне на редовен кабинет?

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес