Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко пари са ни нужни за живот: Отговаря бившият социален министър Христина Христова (ВИДЕО)

19 юли 2024, 19:30 часа • 4878 прочитания

Изследванията за издръжка на живота, които правят от години КНСБ, са много полезни. Разбира се, всяка методика има ограничения и трябва да се направят известни уговорки и има разлики в методиките, но бих казала, че в последните няколко години, ръстът на доходите има покритие с инфлацията.

Това каза бившият социален министър Христина Христова в "Студио Actualno" по повод анализа на КНСБ за издръжката на живот у нас. 

Според него необходимият месечен доход за издръжка на живота на тричленно семейство с двама работещи възрастни и едно дете до 14 години е 2615 лв. към юни. За месечната издръжка на един работещ са необходими 1453 лева, посочва изследването. 

62% от работещите обаче не достигат заплата за издръжка, а около 30% от наетите получават заплата до 1000 лв. 

Снимка: БГНЕС 

"Политическата нестабилност, която има в България от 3 години има много неблагоприятни ефекти за инвестициите. Имаме ръст на икономиката, но той не е достатъчен, за да може да покриваме критериите за икономически растеж и за влизане в еврозоната. Все още имаме инфлация, която не може да покрие Маастрихтските критерии за приемане на еврото", сподели Христова. 

Достатъчен ли е темпът на увеличаване на минималната работна заплата, за да покрие нарастващите доходи за издръжка и ще се отрази ли бъдещото ни влизане в еврозоната на покупателната способност - вижте в интервюто. 

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес