Кметът на Тутракан: Поредицата от предсрочни избори превръща държавата в мащеха за общините

2383
Кметът на Тутракан: Поредицата от предсрочни избори превръща държавата в мащеха за общините
Снимка: община Тутракан

Д-р Димитър Стефанов е за 4-ти мандат кмет на Тутракан. Роден е в гр. Исперих. Завършил е „Ветеринарна медицина“ във ВИЗВМ – Стара Загора. Бил е ветеринарен лекар във ВМЦ Силистра и РВМС Силистра, също и управител на ЕТ „Кандида“. Първите си два мандата печели като кандидат на ГЕРБ, а вторите – като независим. Actualno.com го потърси за интервю, в което да разкаже за предстоящите празници, за най-важните инфраструктурни обекти и предизвикателства пред общината.   

Г-н Стефанов, предстои 12-ото издание на July Morning в Тутракан, как върви подготовката за него? Кои изпълнители да очакват гостите и съгражданите ви?

Малко трудничко върви организацията тази година, защото сме с много известни рок групи и рок изпълнители. Причината е, че всеки има изисквания и виждания за времевото представяне. Така или иначе сме почти на финалната права да синхронизираме концертните им изяви. Наистина групите са доста атрактивни, като се започне с Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд, които преди 12 години повярваха в нас, че може и на брега на река Дунав да се провежда July Morning, и то не по-лошо, отколкото на брега на морето - с един уникален залез и прекрасен изгрев. Казвам това, защото при нас фестивалът започва от предния ден. Изпращаме последното юнско слънце и посрещаме първото юлско. Група John Steel с Doogie White - това е вокалистът на Rainbow. Група "Конкурент" ще представят новия си албум. Група "Флипърс" от Карлово също са доста известни. АlfaProgresia е една много интересна софийска рок група. Откриваме с Валди Тотев и химна на Република България. И гвоздеят на програмата е сутринта в 4,30 ч., когато на сцената ще се качи група БТР с вокалиста на Axel Rudi Pell - Джони Джоели. 

Готвите и празник на кайсията, за него кои са най-интересните мероприятия?  

Той ще е на 6 юли - малко след Джулая. Самите производители предложиха да е в началото на юли месец, когато вече ще имаме зрели плодове от всички сортове кайсии. Всичко е атрактивно на празника на кайсийката, понеже нашите съграждани представят и сладка, и конфитюри, и различни десерти, приготвени от кайсии. Разбира се, и традиционната кайсиева ракия. Много интересно ще бъде, тъй като всеки наш гост и съгражданин ще може да опита от всички деликатеси, да се запознае с характерните сортове за нашия район. Мога да кажа, че ние сме най-големият кайсиепроизводител в област Силистра, а тя пък е най-големият касиепроизводител в България. Ще видят сортове, които на друго място ги няма, или само са чували за тях, а тук даже ще могат да усетят техния вкус. 

Да преминем към по-злободневните теми - имаше в града преди 3 г. жилищен блок, потънал с над 35 см. Как се разви казусът оттогава?

Блокът вече е укрепен напълно. От 3 г. "Геозащита" земните маси около блока - целият терен на "Възходите", няма абсолютно никакво движение. Хубавото е, че този блок вече е финансиран и за енергийна ефективност. Нашите съграждани, които живеят в него, могат да са напълно спокойни за своето здраве и своите жилища. Тук е мястото да благодаря на правителството тогава, на г-н Николов - директорът на "Гражданска защита" и на министъра на вътрешните работи, че мигновено пристигнаха в Тутракан, видяха какъв е проблемът, отпуснаха средства за укрепването на този блок, в който живеят над 400 човека.

Наскоро подписахте с МРРБ договор за закриване и рекултивация на депо за неопасни отпадъци, то къде се намира и колко време ще отнеме ликвидирането му?

На не повече от километър от града е. Смятам, че за една година ще можем да го рекултивираме, защото това сметище от години не приема никакви отпадъци, освен растителни. И то след като те са минати през дробилка, за да се разгният по-бързо. Надявам се това сметище да се превърне в един хубав затревен терен, а защо не и в един парк близо до града.

Официалното съобщение гласи, че обектът е за 7,4 млн. лв., а споразумението с МРРБ е за 3,7 млн. лв. Това значи ли, че ще бъде етапно изпълнението му или от друго място ще търсите дофинансиране?

Етапно ще бъде изпълнението. И вторият етап ще се финансира от МВРБ. 

Най-мащабните ви инфраструктурни проекти, които тази година са обезпечени от държавния бюджет?

Подписах споразумение за ул. "Ана Вентура", която е една от централните улици на Тутракан за малко под 2,8 млн. лв. Очаквам споразумения за още две главни улици, които са най-натоварените - "Силистра" и "Александър Стамболийски". Реновирането им ще бъде съпътствано и с обновяване на подземната инфраструктура и тротоарните площи. Надявам се аз и моите съграждани да сме доволни след като се реализират тези проекти, облекчаващи транспорта в Тутракан. Много пъти съм казвал, че асфалтът не храни, но той носи храна. Причината е, че когато нямаш добра инфраструктура, инвеститорите проявяват много по-малък интерес. Надявам се с добрата инфраструктура да привличаме все повече инвеститори.

Смогнахте ли до края на миналата година да изпълните всичките си европейски проекти, или ви останаха за довършване през тази?

Трябваше да довършим т. нар. панорама при гробницата край село Шуменци. Това е най-голямата битка в съвременната история на България от 1916 г. Завършихме го, разходите са верифицирани. Сега тази панорама заедно с диорамата са отворени и привличат доста туристи от цялата страна. Надявам се да започне и поток от чужбина, защото такава диорама няма друга в България и е втората в Европа. Първата е в Швейцария, но тя е природонаучна, а нашата е на историческа тема. Мисля, че си заслужава всеки българин да я посети и да се запознае с битката, благодарение на чийто изход цяла Северна Добруджа е в пределите на Република България. Ако изходът на тази битка беше негативен, нашите съграждани щяха да говорят румънски и щяха да са румънци. А ние сме си в нашата Татковина и говорим на матерния си език. 

А имате ли спечелени интересни проекти с европейско финансиране от новия програмен период?

Да, за уличното осветление на Тутракан. Кандидатствахме и за втори етап - за осветление на селата. Този проект ще е от голяма полза с енергийноефективното осветление за икономията на ел. енергия. Това би спомогнало спестените средства да се пренасочат към други капиталови разходи. 

При вас какъв беше интересът към санирането на жилищни сгради на първия и на втория етап, понеже има съществена разлика между двата?

В началото беше много тегаво да убеждаваме хората, че е хубаво техните блокове да бъдат санирани, като това води до икономия в разходите на семействата, до промяна на облика на жилищната сграда, оттам и на самия град. Може би повече от година вървяхме по път на убеждаване, че санирането ще е в тяхна полза. Имаше политизиране на ситуацията. Различни политически партии им обясняваха, че безплатен обяд няма, че ще трябва да плащат, че ще им се вдигнат данъците, ще им се вземат след това парите за санирането. Нямаше никаква истина в тези приказки, но след първите обекти хората се убедиха, че това е пътят и вече имахме голям наплив на заявления. Да припомня, че бяха санирани и публични сгради - общинска и държавна собственост, като ветеринарната лечебница, пожарната, ОДМВР, детски градини, училища, Център за извънучилищни детски дейности, читалища. След това вече хората искаха да им помагаме при разработването на проекти и съдействие за изпълнение на енергийноефективни мерки.

Визирах и интереса към втория етап, понеже кандидатите вече трябва да участват със съфинансиране. Тогава какво стана?

Имаме подадени 4 блока, за които хората са готови да си дофинансират санирането. Видяха, че този разход, който те биха поели, ще им се изплати във времето. Тук проблемът е друг, че когато се прави енергийното обследване и паспортизацията, хората отделят от личния си финансов ресурс и ако не им се одобри проектът, разочарованието е голямо.

Де факто те губят тези пари?

Разбира се, че ги губят. Тук е мястото на самата държава малко да влезе в ролята си. Единият вариант е да възстанови този разход на семействата или тези блокове да бъдат включени поетапно за саниране. Всеки блок има нужда от енергийна ефективност, независимо кога е строен, дали е тухлена или панелна сграда. Все пак те са на повече от 30-40-50 години. Имат нужда от ремонт и на покривните конструкции, и от подмяна на дограма, изолация. Най-интересното е, че хората, на които санираме сградите, си поемат боядисване на входове, смяна на дограми, които не са включени в проекта - мазета, подмяна на ел. инсталация, входове. Правят си достъпна среда, поставят си домофони, пропускателен режим на входа. И затова смятам, че тук държавата трябва да влезе в ролята си на майка, не мащеха, защото при подадени 11 жилищни сгради. И като са ти одобрени 4, задоволяваме живущите в 4 сгради, а в 7 сгради остават разочаровани, което не е нормално. За двете сгради даже нямаме още официално писмо, с което да ни поканят за подписване на споразумение, а списъкът е излязъл още в края на януари месец. Знаете, 3-4 пъти сменяха списъка. Веднъж дадена сграда е одобрена, в следващия списък на МРРБ тя е отхвърлена. Разочаровани, хората идваха при мен и питаха защо. Трябваше да се обясняваме, че не ние одобряваме, а МРРБ. А нашите политици в това време се оправдават, че "сглобката се разглоби", че нови избори предстояха, че правителството е служебно, че ново правителство предстои. Безпочвени оправдания, защото независимо дали има редовно правителство или е служебно, държавната администрация трябва да работи. Кметът, излизайки в отпуска, не заключва общината и общинската администрация да спре работа. Напротив, работи си със същите темпове.

Конкретно вашето усещане откак сме от избори в избори - държавната администрация работи ли, тоест дали е само оправдание, или си е точно така?

Наистина не работи. И ще ви кажа защо - защото бидейки в което и да е министерство, хората, с които преди съм контактувал, обменял съм някаква информация, сега, вървейки по коридорите, те гледат или встрани, или в земята, защото не знаят дали няма да ги освободят от работа, ако говорят с мен. До това води честата смяна в правителствата. Средният и ниският ешелон спират да работят, защото не знаят дали ще останат на работа. Това е самата реалност. Нито министри, нито зам.-министри, нито директори на дирекции вършат някаква съществена работа. Средният ешелон - експертите са двигателят на всяка държавна администрация. И ако не проумеем това, няма да вървим напред.

Как си обяснявате факта, че и експертите са в напрежение дали ще ги сменят и затова не работят?

Точно така е. Аз съм го усетил и при мен. Когато излезем в кампания за местни избори, вижда се как администрацията се стъписва и чакат да видят кой ще е следващият кмет - дали ще останат на работа. И се намалява темпът на работа. Трябва да осъзнаем, че експертите са най-важните. Винаги съм казвал, че кметът е обединяваща фигура, но ако няма експерти в дирекциите, той сам нищо няма да свърши, каквито и желания, каквито и идеи, каквито и позиции да има. Експертите са пчеличките в кошера, двигателят на машината. Администрацията бута кмета напред, а не обратното. Имаш ли работеща администрация, ти си добър кмет. Разбира се, зависи от кмета дали ще е добра администрацията.

Може би поради честите смени във властта и политическата нестабилност сме толкова зле и с усвояването на евросредства?

Има още нещо, което допринесе до това общините се дърпат вече от европейските проекти -финансовите корекции. За щяло и нещяло режат главите на общините. Борим се ежесекундно срещу корекции, които са абсолютно безсмислени, които създават такъв дискомфорт, такъв дисбаланс в бюджетите, че не може да бъде. Печелиш на първа, на втора инстанция и трепериш дали ще спечелиш на трета. Разбирам, ако не е качествено изпълнен проектът, ако се докаже, че има присвоени средства, има си съд. Съдѝ кмета, съдѝ експертите или фирмата изпълнител - който е направил нарушението, но недей да налагаш финансова корекция на община, която се труди и прави всичко възможно да спечели повече европейски проекти. Аз не виждам кмет да иска калпаво изпълнение. Миналата година бях стигнал до положение да кажа на служителите в общината, че ако някой ми заговори за европейски проект, да си подаде молбата за напускане, че повече не искам да чуя за европейски проект. Няма проект без финансова корекция. Съжалявам, но тази държава отново стана мащеха за общините. Скелетът на тази държава са общините и докато правителствата и тези 240 в Народното събрание не разберат, че държавата се крепи на общините и общината е основата на държавата, няма как да се оправим.

Още от Тутракан:

Одобрени са два проекта на Историческия музей в Тутракан

Мемориалният комплекс в Тутракан се разширява с 3D карта и възстановка на окопи (СНИМКИ)

д-р Димитър Стефанов: Очакваме над 5000 души на July Morning в Тутракан!

Отдават под наем язовир до Тутракан за 10 години

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Кметът на Чирпан: Държавата и местната власт са като скачени съдове, спиралата от избори е пагубна за всички

Зелената сделка и въглищните централи - къде е България: Говори Юлиян Попов (ВИДЕО)

Кой избира патриарх - Москва или митрополит Николай: Анализ на Горан Благоев (ВИДЕО)

Война Израел-Ливан ще е "грешка" на Нетаняху, "Хизбула" е голяма хапка: Говори Виктор Лилов (ВИДЕО)

Снайпер на Борисов към ПП и ДБ: Разцеплението им е негов "мокър сън", смята политолог (ВИДЕО)

Третият мандат като подготовка за нови избори: Анализ на проф. Румяна Коларова (ВИДЕО)

"Контролният пакет акции е в Пеевски, Борисов е по-слаб": Говори проф. Мария Пиргова (ВИДЕО)

Трети мандат на ИТН с подкрепа на ГЕРБ обслужва само ДПС: Говори Емилия Милчева (ВИДЕО)

Кабинет на ИТН с гласовете на ГЕРБ: Джема Грозданова за възможните ходове (ВИДЕО)

Защо икономиката ни е на дъното в Европа? Говори финансистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю