Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иван Димитров, "Музикаутор": Не воюваме с Министерството на културата (ВИДЕО)

03 септември 2024, 13:35 часа • 1886 прочитания

От дълги години се опитваме да направим така, че този пазар да работи пълноценно, както работи в останалите държави.

Това заяви в предаването "Студио Actualno" изпълнителният директор на "Музикаутор", Иван Димитров, във връзка с експеримента, който дружеството за колективно управление на авторски права е провело. 

Припомняме, че преди време Дружеството организира проучване в радиус от един километър от Инспектората на Министерството на културата, което обхвана 48 заведения и хотели, които нямат лиценз от МУЗИКАУТОР и се намират около и на централни софийски улици и булеварди – „Александър Стамболийски“, „Васил Левски“, „Витоша“, „Княгиня Мария-Луиза“, „Княз Александър Дондуков“, „Аксаков“, „Ангел Кънчев“, „Иван Денкоглу“, „Пиротска“, „Христо Белчев“, „Цар Асен“, „Позитано“ и др.

В рамките на проучването експертите на организацията провериха дали тези обекти нямат договори, като следва да се има предвид, че всички хотели могат да получат лиценз единствено от МУЗИКАУТОР, тъй като предоставят достъп на клиентите си до неограничен репертоар чрез телевизия, радио, интернет и други.

"Ние успяваме да обхванем малко над 20% от този пазар в България. Министерството на културата обаче осъществява все по-пасивен контрол по отношение на спазването на авторските права", коментира Иван Димитров.

"Нашата цел е навсякъде, където се ползва музика с комерсиална цел, ние да съберем тези възнаграждения. Ако погледнем културата като бизнес, тя генерира доста по-ниска печалба като БВП. Тези, които не плащат за авторския продукт, те лишават един бизнес от възможност да се възпроизвежда, авторът е лишен от средства да твори. Това са все разходи, които, ако системата функционира адекватно, тогава нещата се случват от само себе си", отбеляза Иван Димитров. Министерството на културата е задължено да дефинира конкретни и ясни политики по отношение на авторските права, напомни експертът и поясни, че "Музикаутор" не воюват с Министерството на културата.

Целия разговор гледайте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес