Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ива Лазарова, ИРПС: Видеонаблюдението не гарантира прозрачни избори (ВИДЕО)

07 март 2023, 19:30 часа • 4963 прочитания

Видеонаблюдението на броенето на бюлетини в предстоящите парламентарни избори бе изтъквано като гаранция за прозрачност на вота и от президента, и от служебният министър -председател, но данните от обществената поръчка, че мобилните устройства, които ще заснемат и излъчват процеса ще са на цена от 165 лева. От друга страна от ЦИК обясниха, че все ощ нямат информация да е стартирала обществена поръчка за видеонаблюдението.

Ще го има ли или не?

Ще бъдат ли честни изборите ни?

В Студио Actualno е Ива Лазарова изпълнителен директор на Институт за развитие на публичната среда (ИРПС).

Видеонаблюдение

"Има сериозен устрем да бъде осигурено видеонаблюдението. Трябва да отблежим, че не е панацея, едва ли може да направим по-прозрачно отчитането на резултатите в изборния ден. Ако има такова трябва да има ясни правила как ще се работи с него", заяви тя. 

Лазарова обясни, че не на всички места може да има достъп до интернет и е нужно тези устрийства трябва да допускат запис.

"Трябва да бъде ясно, че избирателите няма да бъдат записвани", уточни изпълнителният директор на ИРПС.

Кое може да ни гарантира честен вот?

"Лицето на избория процес е изборната администрация. Не бива да забравяме, че тя е съставен обаче от квоти на партиите. Докато политическото говорене е в посока как вота ще бъде манипулиран, как единия или другия начин на гласуване е предпоставка за купен и контролиран вот - нещата няма да вървят добре. Това е една популистка реторика, която трябва да пропуснем", каза още тя.

Социологически проучвания

По думите ѝ най-интересни са данните от социологическите проучвания в последната седмица, тогава наистина те могат да повлияят на избиратели, които още не са решили за кого искат да гласуват, виждайки, че тяхната партия има малка преднина или пък напротив - че изостава от водещия: "Социологическите агенции имат сериозно влияние върху избирателите".

Отговорност към избирателя

"ЦИК е огледало на политическите партии, комисарите в комисията са назначени от партиите. Отговорността как тече информация към избирателите следва да е споделена. Че има проблем в комуникационната стратегия е видно", смята Ива Лазарова.

Трябва ли данните от социологическите проучвания да бъдат представени в новините? Отговорът на този и други въпроси - вижте във ВИДЕОТО:

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес