Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гюнер Тахир: Пеевски е чуждо тяло в ДПС, и то не заради етническия му произход (ВИДЕО)

08 октомври 2024, 16:46 часа • 1945 прочитания

Делян Пеевски е чуждо тяло в ДПС и то не заради етническия му произход. Това каза в “Студио Actualno“ Гюнер Тахир, който в зората на прехода беше заместник-председател на ДПС, но през 1998 г. създаде своя партия – Национално движение за права и свободи (НДПС). Партията му се регистрира в ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, но после оттегли регистрацията си.

Още: Моделът "Доган" или как ДПС се превръща от партия в корпорация: Мнението на Осман Октай (ВИДЕО)

Ето какво каза Гюнер Тахир:

“Вижте пред какъв избор са поставени хората от смесените региони. От едната страна Доган, който аз, винаги казвам, нито е от нашия етнос, нито принадлежи към мюсюлманската общност, тъй като той е изявен атеист, 34 години е лъгал тези хора. И от друга страна един Делян Пеевски, който е чуждо тяло по принцип и за ДПС, да не говорим изобщо за турците и мюсюлманите. И то чуждо тяло не заради етническия му произход, а заради това, че той идва с едно име в политиката, което е достатъчно не набедено, защото в политиката може да се случи някой да бъде набеден. Но тук говорим за някаква системност. Че неслучайно през 2013 г. софиянци и не само софиянци се надигнаха, когато разбраха, че този човек е избран за председател на ДАНС, което беше абсурд на абсурдите. И в един момент тези хора са изправени пред такъв избор.

Още: "Няма добро и лошо ДПС": Диана Дамянова анализира извинението на Доган за Пеевски (ВИДЕО)

Да, със сигурност ние (НДПС, бел. ред.) щяхме да вземем сериозни гласове, но ние не искаме да играем за 1 или 2 процента. Ние искаме като ще бъдем самостоятелно на избори, трябва да имаме шанса да влезем с парламентарна група. А както и да ги делим гласовете в тази ненормална предизборна ситуация, няма, според нас достатъчно възможности да се излъчат три парламентарни групи с този все пак определен контингент от гласове.“

Още: Прегръдката на Пеевски с Тошко Йорданов вади ИТН от парламента? Анализ на Елена Дариева (ВИДЕО)

Пеевски гледа на политиката като бизнесмен, не като политик и само сплотява хората на Доган, каза Гюнер Тахир по повод задържането на независимия депутат Джейхан Ибрямов. Тези, които са създали Ахмед Доган, те създадоха и Делян Пеевски, обобщи някогашният заместник-председател на ДПС, като визира бившата Държавна сигурност.

Още – във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес