Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ няма да успее в София, дори Бойко Борисов да им е кандидат: Проф. Светослав “Малинов в "Отговорите" (ВИДЕО)

21 септември 2023, 19:30 часа • 14971 прочитания

ГЕРБ няма да успее в София, дори Бойко Борисов да им е кандидат. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“ проф. Светослав Малинов, преподавател по политология в СУ“Св. Климент Охридски“ и ръководител на катедрата:

“Винаги кандидатите за кметове са решаващи за резултата, защото знаем, че това са мажоритарни избори, това са избори, в които личността на кмета е ключова.

Още: Десните самодискредитираха кандидатурите си за кмет в София: Яница Петкова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Но в нашия случай, в случая със София аз мисля, че ако не е някаква изключителна кандидатура, неочаквана, разбира се не свързана с ГЕРБ нито на местно, нито на национално ниво, аз мисля, че ако няма такава изключителност, ГЕРБ просто не може да спечели. Защото какъвто и кандидат да издигне от обичайните заподозрени, от силните си фигури, включително и самия Бойко Борисов, бремето на управлението на г-жа Фандъкова ще лиши от възможност за победа на втория тур, защото кандидатът ще стигне до втория тур, всеки друг. Според мен забавянето на кандидатурата се дължи на осъзнаването на този факт, защото аз съм убеден, няма проучване, което да дава възможност за победа на кандидата на ГЕРБ от тези, които се споменаваха, срещу Васил Терзиев на втория тур.

Още: Христо Панчугов: ГЕРБ може и да не загубят София

И мисля, че така ще стане. Защото такива кандидати не се появяват в последния месец.

Не може да се справи Вили Лилков с такава кампания, защото тръгна късно. Защото все пак има някаква история на приемане на част от управлението на Фандъкова и в някакъв смисъл просто така не се печелят избори в София. Аз между другото смятам, че той съвсем искрено каза пред камерите, когато започна кампанията си, че просто импулсивно е усетил, че няма избор. Отново бих казал, наистина импулсивно решение, не е лишено от логика, но по-соро се е отворила една възможност за група, надявам се, свестни общински съветници да влязат в общинския съвет с водач Вили Лилков. Шанс за победа в изборите няма, включително и ако бъде поскрепен от ГЕРБ.

Още: Как да спечелиш изборите в София: Формулата е една

Никога не може да се даде обща оценка на кампания за месен вот, защото нещата са много различни. Коалициите ще са различни. И поведенията на партиите на втория тур ще бъдат различни.

Но в случая просто ГЕРБ ще направи много тежко отстъпление от позициите, които има, дори да сречели формално като брой гласове общински съветници. ГЕРБ ще загуби много, защото има много да губи. А ПП-ДБ ще се завърне с реална властова база. Тези, които искаха много ГЕРБ да слезе от властта, трябва да знаят, че ако това стане, то ще стане през загуба на позиции в местната власт, а не отгоре, както се казва. Властовата база на ГЕРБ е в местната власт. След тези избори аз очаквам всъщност успокоение на страстите, защото ще се види, че нито ГЕРБ е толкова слаб, нито е толкова силен, а пък ПП-ДБ най-после ще получи тази основа, откъдето при демокрацията всъщност би трябвало да се тръгне – местната власт.“

Още: Георги Георгиев към Васил Терзиев: Не заблуждавай, ако не знаеш. Не лъжи, ако знаеш, че не си прав

Още – във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес