Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"ГЕРБ и ДПС с мнозинство, но ще искат трети партньор": Добромир Живков за ситуацията след вота (ВИДЕО)

16 май 2024, 15:12 часа
Реклама

Ако парламентарните избори бяха днес, 5 партии биха влезли в Народното събрание. Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, ползвайки се с подкрепата а 26% от избирателите на парламентарния вот и с 26.4% за евроизборите. "Продължаваме промяната-Демократична България" остава на втора позиция със 17.7% при изборите за народни представители и с 18.6% за евродепутати. За да коментира тези данни* в Студио Actualno поканихме социолога от "Маркет линкс" Добромир Живков

Той започна анализа си с думите, че шансът ГЕРБ-СДС и ДПС да имат мнозинство в 50-ото Народно събрание не е малък." "Преизчислението в мандати показва 121 гласа на ГЕРБ и ДПС заедно. Това е сценарий, който стои на масата, но зависи и от представянето на третия", каза Живков.

Според социолога за двете формации би било добре да имат трети партньор. "Това означава да споделиш властта с трети играч, но това вдига неговата тежест", заяви Живков и добави, че друга причина за необходимостта от трети играч е и свалянето на социалното напрежение, когато бъде обявена коалиция от ГЕРБ и ДПС. "Можем да предположим, че ще има напрежение, поне в големите градове, където ГЕРБ отпуска хватката", каза още той. Още: Ниската избирателна активност ще доведе до сериозни размествания: Геновева Петрова от “Алфа Рисърч“ (ВИДЕО)

Ситуацията в 50-ия парламент

"През последните 3 години и 2 месеца ние сме почти 2 години със служебен кабинет. Имайки предвид политическата ситуация с това противопоставяне, не бих се изненадал да не завърши тази изборна кампания с редовен кабинет в 50-ия парламент и той да има много кратък живот, за да отидем на следващи избори", каза социологът. 

Ролята на Ваня Григорова

Той анализира и шансовете на формацията на Ваня Григорова - "Солидарна България" да влезе в следващото Народно събрание. Още: Петър Чолаков: ГЕРБ и ДПС нарцистично си търсят трети за управление (ВИДЕО)

"Трябва да имаме предвид, че ситуацията на местните избори в София и сегашната, в която тя е в коалиция с бивши кадри на БСП, изглежда доста по-различно. Преди тя беше припозната като алтернативата. Припознаха я градските, но трудещите се хора, които търсят справедливост и прекъсване на дългото управление на ГЕРБ. Именно тази нагласа сега не съм сигурен, че работи по същия начин. Освен това, да не забравяме, че сега "Солидарна България" е в конкуренция с БСП, на местния вот Григорова беше кандидат на широкото ляво", каза още Живков.

По думите му притегателната сила на БСП все още съществува, а Григорова се опитва да заеме мястото между социалистите и "Възраждане". "Тя неслучайно каза, че ще търси евентуално взаимодействие след вота, дори с "Възраждане", добави той.

Социологът напомни, че около "Солидарна България" имаше очакване да се обяви т.нар. "президентски проект" и движението на Григорова да тръгне с една по-солидна подкрепа. "Това не се случи обаче. Президентът засега стои на по-неутрални позиции и не изразява подкрепа", каза представителят на "Маркет линкс". Още: "Няма интрига, няма и партия за всички": Социолог за ниската избирателна активност (ВИДЕО)

Според него "Има такъв народ" не може да се отписва все още. "Те имат свое ядро, което е останало след всички тези трансформации, но не е голямо. Да не забравяме, че ИТН остана в 49-ия парламент съвсем в периферията и това отне възможността да се позиционира като говорител на антисистемно насочените хора", завърши анализът си той.

Ситуацията около останалите политически сили преди вота - вижте в пълното интервю с Добромир Живков.

*Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс", проведено сред 1007 лица над 18 г. в страната в периода 27 април – 09 май 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес