Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Етническият вот ще стане граждански и ДПС ще загуби от това: Говори доц. Георги Лозанов (ВИДЕО)

14 октомври 2024, 19:30 часа • 1693 прочитания

Етническият вот за ДПС постепенно ще стане граждански, от което ще загубят и двете ДПС-та. Това каза в “Студио Actualno“ медийният експерт доц. Георги Лозанов:

“Електоратът на ДПС е странно политическо тяло, защото той е етнически електорат. А етническият електорат не прави избор, то неслучайно са забранени етническите партии по Конституция. Той гласува по предпоставка. По предпоставката на кръвта, на етническия ангажимент. Фактически това е електорат, който никога не е избирал.

Още: Гюнер Тахир: Пеевски е чуждо тяло в ДПС, и то не заради етническия му произход (ВИДЕО)

Сега за пръв път му се налага да избира. Защото и преди ДПС, стъпвайки на логичното състрадание след 10 ноември 1989 г., на демократичната част от обществото към българските турци, които бяха подложени действително на голяма репресия във възродителния процес, мнозинството беше гузно. Но не те (българските турци, бел. ред.) се възползваха от това. Възползва се една политическа сила, която се самообяви, че ги представлява.

И всъщност те никога не са я избирали, нито имат нагласата да правят избор. Тази нагласа сега тепърва ще се появи. И тепърва българските турци от етническа общност ще се превърнат в гражданска. И ще трябва да направят този избор вътре в собствената си среда.

Още: Как корпоративният вот изкривява социологията? Яница Петкова от "Галъп" говори в проценти (ВИДЕО)

Като той съвсем не е задължително да е между Доган и Пеевски. А може да е въобще моделът от едната страна Доган и Пеевски, от другата страна моделът на демократичното развитие на България и мястото на едно малцинство признато, което живее в много добри отношения с мнозинството, да си търси това свое политическо място и представителство.“

Доц. Лозанов не държи вече на прогнозата си отпреди няколко седмици, че ДПС-Доган може да не влезе в следващия парламент:

Още: Вкараха Джейхан Ибрямов в капан: Анализ на Андрей Янкулов от АКФ и на бивш градски прокурор на София

“Аз си давах сметка за голямата власт, която притежава Делян Пеевски и възможността да управлява вота. Но се оказа действително, че този конфликт доста го разтовари от тази власт. И заедно с това продължава да има една романтическа инерция по отношение на Доган и неговия образ, и мястото му в прехода. Така че по-скоро към патово положение ще се стигне и вероятно все пак засега Доган ще запази известна преднина още по линията на етническия вот. Но пак казвам, постепенно този вот ще се превръща в граждански и тази част от българското общество също ще трябва да прави своя политически избор. Труден, така, както за всички нас.“

Още: Джевдет Чакъров: Държавата е превзета, допуснахме утвърждаването на модела "Пеевски"

Още – във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес