Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Доган е по-важен от Конституцията": Процесите в ДПС през погледа на Мехмед Юмер (ВИДЕО)

15 юли 2024, 19:30 часа • 6324 прочитания

"Всички се питаме това "ново начало" какво означава - вътре в ДПС или извън ДПС". Така в Студио Actualno Мехмед Юмер – политически наблюдател, анализатор, журналист и познавач на процесите в ДПС - коментира възможността Делян Пеевски да сформира своя собствена партия.

Защо Доган е вечен - впускане в историята

По думите му, въпросът с лидерството така и не е бил решен след оттеглянето на Ахмед Доган от активната политика. "Партията не върви, защото е неразривно свързана с лидера си. Защото тя има своето начало още от нелегалния период – лошите години на 84-85' с насилствената смяна на имената. Културата на гражданското общество отсъства преди 1989 г. В смесените региони хората са здраво приковани, и то доволни от привързаността си към земята и благата, които получават. Но нито политическата култура, нито гражданската се издига. И когато в нелегалния период оформят какво искат – опазване на културната идентичност, връщане на имена, език и т.н. – това се превръща в тяхната кауза на фона на натиска, наречен „Възродителен процес“. Проблемът е, че малцинствената група не може да различи, че Конституцията е гарант и пазител на етнокултурната идентичност. Те виждат в лицето на Доган и ДПС истинския гарант", каза Юмер и потвърди, че "Доган на места е по-важен от Конституцията".

Още: "Пари и структури": Какво ДПС искат Доган и Пеевски? Анализ на проф. Анна Кръстева

Снимка: ДПС

Проблемът Пеевски

Според него Делян Пеевски иска "нещата да се случват тук, сега, на политическата сцена. И след като той беше избран като феномен - всички гласуваха за него, явно показа аршина, според който трябва да скачат в новата ситуация. Явно това не се угоди на мнозина".

Още: Най-яките вицове за ДПС, които чух

Какви интереси се настъпват вътре в ДПС, че да има конфликт; как се заражда любовта между Доган и Пеевски и защо вече я няма - гледайте във видеото.

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес