Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дефицит 3% е трудна, но не невъзможна задача: Кузман Илиев в „Отговорите“ (ВИДЕО)

16 юни 2023, 15:00 часа
Реклама

Възможен ли е бюджет за 2023-а с дефицит 3% и ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,5%, както прогнозира депутатът от ПП-ДБ и член на бюджетната комисия Ивайло Шотев? Дефицит 3% е трудна, но не невъзможна задача, каза икономистът Кузман Илиев в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“:

„Като цяло ще е трудна задача, но не е невъзможно. Въпросът е, че тези хора трябва да правят два бюджета – това е единият, който е за тази година, парадоксално, и другият за 2024-а, като там, аз поне съм безапелационен в оценката си, наблюдавайки процеса, че нямаме право да говорим за никакъв дефицит. Защото когато предстои една тежка икономическа криза на глобално равнище и тя вече се усеща, виждате еврозоната е в рецесия, Германия е в рецесия, САЩ имаме някои симптоми на рецесия, които абсолютно винаги в стопанската история са неизбежно водещи до рецесия, то залагайки 3% дефицит, за да се харесаме на нашите партньори в еврозоната, означава, че дефицитът неизбежно, заради икономическата конюнктура, ще е 4, 5, 6.

ОЩЕ: Асен Василев потвърди: Готвим бюджет с 3% дефицит и без увеличаване на данъците

Прогнозите за точно 4,5% дефицит са малко хвърляне на боб. Никой не знае обстоятелствата и икономическите фактори дали така ще се сглобят, че да повлияят на приходната част, че да повлияят на някои основни параметри и допускания, на които е изграден бюджетът. Той е изграден върху един растеж, който е много оптимистичен. 1,8-1,5 растеж в условия, в които Германия е в рецесия, в условия, в които ние виждаме цената на електроенергията, която изнасяхме и се радвахме, че вече е много ниска, защото фирмите и индустриите в цяла Европа скрибуцат, бизнеси бягат в САЩ, перспективата е изключително негативна. Ние не знаем как това ще се отрази на приходната част в бюджета. А за разходи, някой да ги овладее и да им сложи юздите, като че ли няма никаква политическа воля. Няма умението и яснотата откъде това да се случи така, че да няма политически проблеми, тъй като повишените социални разходи, намаляването им, или овладяването им, защото инфлацията ще ги подяде, това са болезнени политически теми и изискват много воля.

Ще може ли бюджетът да се направи така, че да не се наложи повишаване на данъците, ще научите от визеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес