Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Центърът на София трябва да е достъпен за хората, не за колите": Говори Богдан Милчев (ВИДЕО)

17 май 2024, 19:30 часа

Реклама

"Градът да става по-зелен, да има повече велосипедисти, повече пешеходци, центърът да е по-достъпен за хората, а не за колите - трябва да е държавна политика". Това заяви в Студио Actualno директорът на Института за пътна безопасност (ИПБ) Богдан Милчев във връзка с промяната на движението по три ключови булеварда в София около НДК.

Още: Край НДК ще се паркира по-лесно, отколкото на други булеварди: Борис Бонев обясни как (ВИДЕО)

Вчера, 16 май, Административен съд - София-град каза "не" на новото движение и паркиране в района на фона на протестите на столичани. Но според Милчев не може през центъра да минават основни пътни артерии. "Посоката, която правят управляващите на София, е абсолютно вярна. Един ден от "Света Неделя" до Южния парк ще стане пешеходна зона, целия бул. "Витоша"", прогнозира той и акцентира върху нуждата от силен зам.-кмет по транспорта, който да изнесе "битката" срещу софиянци. "Защото някой ден ще им харесва", посочи директорът на ИПБ.

Още: "Спаси София" действа като комунистите: Антон Хекимян за бул. "Патриарх Евтимий" (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

Спад на жертвите на пътя, но и тежки катастрофи в последните дни

На фона на катастрофата в Пловдив, при която загинаха двама души и няколко други са в болница, и катастрофата на автомобила на НСО с Кирил Петков край Варна, при която загина един човек, Милчев отчете 27% спад на жертвите на пътя от началото на годината. Анализът на ИПБ показва, че от началото на годината до 10 май имаме с 40 по-малко загинали на пътя. "Това е чудо, но тези резки аномалии на спадове и вдигане на жертвите показват, че транспортната ни система е нестабилна. Движим се на път, на който играем руска рулетка. Вероятно след 6 месеца пак ще завършим годината с 500 и няколко загинали", смята той.

Как Богдан Милчев коментира катастрофата на колата на НСО с Кирил Петков вътре - гледайте във видеото. И още: шофьорът или пътят ни убива? Кои са "революционните" промени, заради които броят на жертвите е намалял?

Още: "Не можем да си играем с живота и здравето на хората": Диана Русинова за промените на бул. "Витоша" (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес