Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близка до криптокралицата Ружа Игнатова пред Actualno: Целта ѝ не беше да измами света

02 ноември 2022, 19:30 часа
Реклама

На 25 октомври 2017 година самолет на Ryanair излита от летище София за гръцката столица Атина. На борда му е най-издирваната жена в света - българката Ружа Игнатова. Според списание "Таймс" тя е в основата на "една от най-големите измами в историята". Пет години по-късно местонахождението на Игнатова си остава неизвестно. Според една от версиите тя отдавна е мъртва, според друга живее в Дубай.

Октомври месец на филмовия фестивал в Кьолн 2022 бе представен филма Die Kryptoqueen – The One Coin Scam, заедно с премиерата на едноименния сериал Die Kryptoqueen. Те са дело на водещи германски журналисти на обществената телевизия WDR. Документалният филм и сериалът проследяват историята на Ружа Игнатова от началото, през успеха, до изчезването на кралицата на криптовалутата OneCoin. Български журналисти са били привлечени като официални партньори на създателите на филма - припомняме гостуването на Николай Стоянов в Студио Actualno - автор на книгата ONE COIN: Жената, която измами света.

Свързахме се с една от близките приятелки на Ружа - исландката Асдис Ран, която медиите обичат да наричат "Ледената Кралица". Тя е успешен модел, бизнесдама и бивша съпруга на ексфутболиста на ЦСКА Гардар Гунлаугсон. Пред Actualno.com тя разказа интересни подробности от тяхното приятелство и дали според нея Ружа е жива.

Разкажете ни за приятелството си с Ружа Игнатова.

Срещнах Ружа в София, на парти на едно списание към 2009 г. Много бързо станахме най-добри приятелки. По това време тя се преместваше от Германия към България. Започнахме нашия бизнес заедно около 2010 г. и произвеждахме козметика, дрехи и бански костюми за моя лейбъл IceQueen. Открихме и магазин в един от софийските молове, а тя имаше фризьорски салон на бул. "Витоша".

Доколко я познавахте? Колко близо до себе си ви допусна?

Бяхме много близки като всички най-добри приятели и споделяхме всичко, което ни беше на ум, добро и лошо. Когато не пътувахме в други страни, прекарвахме повечето дни заедно и като всички други нормални момичета мечтаехме, смеехме се, тренирахме, пазарувахме, правехме бизнес планове, пиехме вино, купонясвахме и всяка година пътувахме, за да се насладим на красотата на белите планини в Банско през зимата и Черно море през лятото. Прекарахме изключително забавни моменти заедно. Тя обожаваше дъщеря ми и се грижеше за нея като за своя. Тя беше доста плашеща личност, докато правеше бизнес и никой не можеше да се занася с нейната увереност. С мен обаче беше много нежна и спокойна и има изключително добро чувство за хумор, много се смеехме.

Как това приятелство с Ружа повлия на живота ви? Тогава и сега? 

Това беше голяма загуба за мен и децата ми. Бяха много невероятни, драматични и странни времена през последните години. Разбира се, мога само да скърбя, като неин най-добър приятел не мога да я видя като престъпник. Докато бях с нея през последните дни от живота ѝ в реалния свят, не разбирах какво щеше да се случи, въпреки че чувствах и виждах, че нещо не е наред, но просто го отдавах на всичко друго и огромния натиск върху живота й. Иска ми се да знаех повече, за да мога поне да се сбогувам, както трябва...

Свързаха ли се с вас разследващи органи?

Не, не мисля, че е имало нужда от това, не бях член на семейството или част от One Coin, имах свои собствени неща, а тя имаше нейните, криптовалутата не е моята стихия.

Свързаха ли се с вас филмови сценаристи или продуценти?

Да, много продуцентски компании, писатели и медии от цял свят, но на повечето от тях не отговарям Направих интервю за документалния филм CryptoQueen, за нашето приятелство и нашия живот, но за One Coin не мога да говоря много. Освен това определено знам, че планът на Ружа не беше да измами света. Тя беше изключително интелигентна и умна жена с голяма амбиция и искаше да създаде най-добрата криптовалута в света, но за съжаление не всичко вървеше по план, най-вече поради технически грешки в системата, които не можеха да бъдат коригирани и тя просто се разрасна твърде бързо. Никой не можеше да предвиди това.

Кога за последно видяхте г-жа Игнатова?

Прекарахме лятото или последните 2 месеца заедно във вилата ѝ в Созопол преди да изчезне. Малко след като заминах за Исландия тя изчезна без никакво предупреждение.

Вярвате ли, че е още жива?

Мисля, че тя не е жива, но искам да вярвам, че е жива и се надявам да е жива. Чувала съм много истории, но повечето от тях са просто глупости. Познавам я достатъчно добре, за да знам какво прави и какво не би направила.

ОЩЕ: Ревността помага на Ружа Игнатова да избяга на ФБР - засега (ВИДЕО)

Мирослав Димитров
Мирослав Димитров Отговорен редактор
Новините днес