Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокат цитира истински абсурд от Закона за защита от домашното насилие (ВИДЕО)

14 август 2023, 14:59 часа
Реклама

Вносителите на поправките в Закона за защита от домашното насилие, които бяха приети мълниеносно от Народното събрание след случая с нападението в Стара Загора, са допуснали абсурдна неточност. Тя илюстрира целия подход при законодателния процес, смята адвокат Добровест Пенев.

В мотивите на законопроекта вместо "генерална превенция" е вписано "генерална претенция". Според адв. Пенев се касае за някакъв тип грешка, но не може тя да не е била видяна и изчистена. "Голяма част от вносителите са наясно, че не са искали да кажат това. Сигурен съм, че са имали предвид генерална превенция. Но това е останало в мотивите и обиколи цяла България", каза адвокатът в Студио Actualno.

"Никой не го е прочел, никой не му е обърнал внимание. Тези поправки, вместо да се превърнат в генерална превенция на престъпността, ще останат една гола, но пък генерална претенция", каза адв. Пенев, който е магистър по право на ЕС.

ОЩЕ: Адвокат: Сега съдът ще бъде залят от фалшиво домашно насилие (ВИДЕО)

Закъснели мерки

"Твърде дълго не се взимаха никакви мерки и от един момент насетне бяха предприети крути мерки, написани на коляно. Когато има такива мълниеносни и необмислени промени, рискуваме да не постигнем целта на закона. Ние прокламираме една цел, а съответната поправка може да открие нови хоризонти за нови престъпления", каза още адвокатът.

Как се правят перфектни закони?

"Ще кажа как не се правят – не се правят според мен през лятната ваканция на Народното събрание, като се ходи след един скандален случай. Трябва задълбочен анализ на криминогенната среда, статистически анализ – за всички случаи на домашно насилие, насилие в обществото като цяло. Ако се установи, че един закон не е достатъчно адекватен на новите условия, то тогава трябва цялостен анализ, като се търси мнението на практикуващите юристи", заяви той.

Според него върху един перфектен закон трябва да се работи минимум 7 години. "Колко десетилетия бяха пропуснати?", попита реторично адвокатът.

ОЩЕ: Зам.-министър на правосъдието сравнява дали случаят "Дебора" би получил подкрепа през миналия век

"Френският граждански кодекс е първият и успешен опит да се кодифицира, да се събере материята на гражданското право на едно място. Работата по него почва около 1780-1790 г. и е приет през 1804 г. Френският граждански кодекс е направен толкова добре, че продължава да е действащ и до днес, разбира се, след корекции и допълнения, които отразяват действителността", каза Добровест Пенев.

"В България Гражданският процесуален кодекс беше изцяло променен, като влезе в сила през 2008 г. Това показва подхода на законодателя", анализира адвокатът.

Очаквайте цялото интервю с Добровест Пенев в Actualno.com скоро - с основна тема промените в Наказателния кодекс, предвиждащи отнемане на автомобила на пиян или дрогиран шофьор.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес