Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленчуците се оказаха безполезни за сърцето

22 февруари 2022, 06:45 часа • 3009 прочитания

Зеленчуците не предпазват от сърдечни заболявания, предупреждава международен екип от учени. Въпреки важността на правилното хранене витамините и антиоксидантите практически не влияят върху риска от развитие на инфаркти и инсулти – много по-голям принос тук има начинът на живот като цяло. Но не бива да се пренебрегват зеленчуците – консумацията им в достатъчни количества предотвратява развитието на някои видове рак и други заболявания.

Зеленчуците съдържат много витамини, каротиноиди и други елементи, които са полезни за организма и потенциално могат да защитят сърдечносъдовата система. Консумацията на зеленчуци, както сурови, така и варени, е свързана със снижаване на смъртността от всички причини, включително сърдечносъдови заболявания. Но не беше известно как точно зеленчуците влияят на рисковете от развитие на тези заболявания.

Ползата от зеленчуците за сърцето и кръвоносните съдове са обяснявани с различни механизми. Например смяташе се, че диета с високо съдържание на зеленчуци като цяло е с по-ниско съдържание на калории, в нея има по-малко прости въглехидрати, продукти с високо съдържание на сол и мазнини. Също така се обръщаше внимание на ползите от витамини, антиоксиданти и други микроелементи, които могат да повлияят включително върху състоянието на ендотела – вътрешния слой на кръвоносните съдове.

Суровите зеленчуци се смятаха за по-полезни – те запазват повече хранителни вещества от варените. Освен това при готвене се използват масла и подправки, което увеличава консумацията на мазнини и сол, повишаващи риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.

Опасен ли е сексът при проблеми със сърцето?

Изследователи от Оксфордския университет, Китайския университет в Хонконг и Университета в Бристол са анализирали данни от UK Biobank – най-голямото хранилище на генетична и медицинска информация, което съдържа информация за около 500 000 доброволци. Те подбрали данни от близо 400 000 души, които са съобщили количеството на консумираните зеленчуци. 4,5% от тях впоследствие са развили сърдечносъдови заболявания.

Учените съпоставили консумацията на зеленчуци с риска от хоспитализация или смърт от инфаркт, инсулт и други сърдечносъдови заболявания. Резултатите им са публикувани в статия в списание Frontiers in Nutrition.

Средната дневна консумация на сурови и варени зеленчуци била 2,3 и 2,8 супени лъжици на човек. Повече зеленчуци консумирали жени, които са били по-образовани, от проспериращи райони, с по-нисък среден индекс на телесна маса и по-високо ниво на физическа активност, непушачки. За 12 години при участниците били регистрирани 11 000 инфаркта и почти 7000 инсулта.

Полезни или вредни са САУНИТЕ и горещите бани за сърцето

Рискът от смърт от сърдечносъдови заболявания бил с около 15% по-нисък при тези, които консумирали най-много сурови зеленчуци в сравнение с тези, които консумирали най-малко. Варените зеленчуци не влияели върху риска. Но след поправка на социално-икономическия статус, физическата активност, приема на лекарства и други фактори тази разлика почти напълно изчезнала.

"Нашето изследване не откри доказателства за защитен ефект от консумацията на зеленчуци срещу появата на сърдечносъдови заболявания – казва водещият автор на изследването д-р Ци Фън. – Вместо това нашият анализ предполага, че видимият защитен ефект най-вероятно се дължи на влиянието на фактори, свързани с различията в социално-икономическия статус и начина на живот."

Авторите на статията смятат, че следващите изследвания следва допълнително да оценят могат ли конкретни видове зеленчуци или начинът им на приготвяне да повлияят на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания – по-ранни изследвания показват, че пресните зеленчуци вероятно ще предотвратят тези заболявания по-ефективно.

Известен гастроентеролог назова най-вредната закуска за сърцето и панкреаса

„Това е важно изследване, което има значение за разбирането на хранителните причини за сърдечносъдовите заболявания и тези проблеми със съдовете и сърцето, които обикновено се приписват на нисък прием на зеленчуци – казва съавторът на изследването д-р Бен Лейси. – Но балансираното хранене и поддържането на здравословно тегло остават важен фактор за съхраняване на здравето и намаляване на риска от много заболявания, включително някои видове рак.

Препоръчително е всекидневно да се ядат поне пет порции разнообразни плодове и зеленчуци.”

Изследователите отбелязват, че не са измервали консумацията на конкретни видове сурови или варени зеленчуци и не са могли да отчетат разликите в методите на приготвяне. Освен това участниците сами съобщавали нивата на консумация на зеленчуци, което може да е довело до изкривяване на данните. Общият прием на калории също не бил известен. Авторите съветват тези фактори да се вземат предвид при по-нататъшни подобни изследвания.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес