Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайнствено изчезнал през 1904 г. параход е открит край бреговете на Австралия

28 февруари 2024, 08:35 часа • 41903 прочитания

Екип водолази от австралийския правителствен изследователски център CSIRO откри на морското дъно парахода „Немезида“ (SS Nemesis), изчезнал край бреговете на Нов Южен Уелс през 1904 г.

Както съобщава Phys.org, изследователите са разкрили 120-годишната мистерия. Това направили членове на експедицията на борда на научния кораб Investigator, които тръгнали да търсят парахода, изчезнал в началото на миналия век. Те успели да намерят „Немезида“, 73-метров параход с железен корпус, изчезнал безследно в морето през 1904 г.

Известно е, че корабът „Немезида“ е следвал рейс от Нюкасъл до Мелбърн с товар въглища. Той изчезнал по време на буря край бреговете на Нов Южен Уелс. Смята се, че всичките 32 души на борда му са загинали. Търсенето на кораба не довело до успешен резултат. До последно местонахождението му беше неизвестно.

Едва през май 2022 г. компанията за морски изследвания Subsea Professional Marine Services открила неизвестен потънал кораб и съобщила за това на властите. Първоначалният оглед бил извършен с дистанционно управляем безпилотен подводен апарат. По това време обаче не било възможно да се идентифицира потъналият кораб.

В края на 2023 г. на мястото на катастрофата била изпратена научна експедиция. Екипът на CSIRO използвал най-съвременни многолъчеви ехолоти и високочувствителни дълбоководни камери, за да изследва останките на кораба. Получените с тяхна помощ данни и изображения помогнали за създаването на подробна карта на морското дъно и самия потънал кораб.

„Имахме голям късмет с условията за заснемане и екипът ни на борда свърши отлична работа по създаването на невероятни изображения на корабокрушението“, казва мениджърът на мисията на CSIRO Джейсън Фейзи. „Изследвахме потъналия кораб по цялата дължина с нашата камера, като заснехме много детайли от конструкцията, включително някои вътрешни помещения.“

Установено било, че изчезналият параход „Немезида“ вече 120 години почива на дълбочина от 160 метра, приблизително на 28 километра от брега на Уулонгонг, Нов Южен Уелс. Той се намира на края на континенталния шелф и стои вертикално на морското дъно. Изображенията показват значителни увреждания както на носа, така и на кърмата.

Някои ключови детайли останали неповредени, включително двете котви на кораба. По тях станало възможно да се идентифицира корабът. Впрочем „Немезида“ първоначално е бил пътнически параход, но след това е превърнат в товарен кораб и адаптиран за транспортиране на въглища.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес