Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свещеният хитон на Александър Македонски: Уникални находки в Царските гробници на Вергина

24 октомври 2024, 08:45 часа • 980 прочитания

Откритие в гробница II във Вергина, Гърция, изглежда е свещеният „хитон“, или туника, на Александър Македонски – находка, която може да промени историческото разбиране на артефактите, свързани с известния завоевател.

Група археолози, ръководена от Антонис Барциокас от Тракийския университет „Демокрит“, са открили лилаво обагрена памучна тъкан, която съответства на древните описания на сарапис или хитон. Сараписът е пурпурна туника с бяла ивица по средата, запазена изключително за персийските крале и приемането ѝ от Александър бележи неговото господство над огромната Персийска империя.

Какво трябва да знаете за Александър Македонски и неговата мистериозна смърт

„Физическото описание точно отговаря на описанието в древните източници на свещения персийски mesoleucon sarapis, който е принадлежал на фараона и цар Александър Велики и като такъв е бил най-ценният предмет в древността“, пише Барциокас в изследване, публикувано в Journal of Field Archaeology.

Входът към царските гробници във Вергина. Colin W / CC BY-SA 3.0

Материалът е открит в златната костница на гробница II заедно с останките на мъжки индивид и златен дъбов венец. След изчерпателен химичен, физичен и микроскопски анализ изследователите стигнали до заключението, че тъканта е изработена от памук – рядкост за времето, и боядисана в тирийско (царско) лилаво. Освен това между слоевете на текстила е намерен хунтит, ярко бял минерал, използван в древна Персия, което подсилва идеята, че това облекло има източен произход.

Защо Александър Македонски не е завладял Рим и щеше ли да има Римска империя?

Откритието има големи последици, тъй като може да означава, че много от предметите, намерени в гробница II, всъщност са принадлежали на Александър Велики, а не на Филип II, както се смята традиционно. В гробницата има и фрески на мъж, за който се смята, че е Александър Велики, облечен в лилава туника. След това изследователите започнали да се съмняват дали пурпурната дреха и другите предмети в гробницата също не принадлежат на самия Александър Велики.

Вергинските царски гробници

През 1977 г. гръцкият археолог Манолис Андроникос открива четири древни гробници на хълма Great Tumulus във Вергина, Гърция, които според него принадлежат на Филип II, баща на Александър Велики, и Александър IV Македонски, син на Александър Велики.

Гробница II (известна като "Гробницата на Филип II") във Вергина. Задната част на фасадата и външната част с останките от погребална клада. Mark Landon / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

От десетилетия археолозите спорят за самоличността на обитателите на Вергинските царски гробници. Гробница II традиционно се приписва на Филип II, но тази нова находка предоставя повече доказателства, че може да принадлежи на Филип III Аридей. Последният е полубрат на Александър Велики и поема трона след смъртта на завоевателя, макар и само номинално, тъй като му липсва реална власт.

Сянка от бащата на Александър Македонски. Къде е Филип?

Откриването на свещения хитон на Александър Велики не само добавя още едно парче към археологическия пъзел на Вергина, но също така предлага нова гледна точка за персийското влияние в македонския двор и за ролята на Александър като фараон на Египет, цар на древното царство Македония и император на Персия.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес