Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откраднатото съкровище на Монтесума: Тайните на изгубеното ацтекско злато

20 октомври 2024, 11:11 часа • 869 прочитания

През 1519 г. испанският конкистадор Ернан Кортес пристига в покрайнините на Теночтитлан, столицата на могъщата империя на ацтеките. Говори се, че за императора на ацтеките Монтесума II Кортес и хората му не са били смятани за смъртни, а за богове.

Твърдяло се, че самият Кортес е завърналият се ацтекски бог Кетцалкоатъл. Така испанските конкистадори били посрещнати от Монтесума подобаващо. И все пак в крайна сметка тези така наречени богове щели да предадат Монтесума и неговия народ, демонстрирайки на ацтеките, че няма нищо божествено в Кортес и неговия екипаж.

Какво е погубило ацтеките?

Монтесума предлага злато на Кортес и хората му с надеждата, че „боговете“ ще си отидат. Този подкуп обаче не успява да ги отърве от испанските конкистадори. Вместо това подхранва още повече испанската алчност за злато. В резултат Кортес решава да постави Монтесума под арест.

Впоследствие, с помощта на своите съюзници тласкаланците, конкистадорите правят своя база в един от храмовете на града и започват да претърсват Теночтитлан за съкровища. През следващите месеци много от жителите на Теночтитлан са измъчвани и убити от хората на Кортес в опитите им да получат повече ацтекски съкровища, пише Ancient Origins.

Въпреки че със сигурност ацтеките не били доволни от поведението на „боговете“, те не предприели никакви действия срещу тях. Последната капка пада в края на май 1520 г., когато конкистадорите избиват много от ацтекското благородство по време на религиозен фестивал в главния храм на Теночтитлан.

Това предизвиква ожесточена реакция от страна на ацтекското население, което се надига срещу конкистадорите. Обсадените испанци, в опит да се спасят, решават да използват своя заложник Монтесума, за да умиротворят бунтовниците. Това обаче не успява и Монтесума е убит или смъртно ранен от самите конкистадори или от камъни, хвърлени от жителите на Теночтитлан.

Жреците на ацтеките носели пелерини от човешка кожа от жертвоприношения (18+)

Теночтитлан. Diego Rivera / Public Domain

На конкистадорите остава само една възможност – да бягат от града. Тъй като ацтеките са премахнали всички мостове, свързващи Теночтитлан с континента, конкистадорите трябва да построят мост.

В нощта на 1 юли 1520 г. испанците успяват да избягат. Те обаче са разкрити и ацтеките нападат бягащите конкистадори, убивайки мнозина. Този инцидент става известен като „La Noche Triste“ (Тъжната нощ).

В тази катастрофална нощ Кортес губи не само много от хората си, но и съкровището на ацтеките, натрупано през предходните месеци. Докато конкистадорите правят отчаяния си опит да избягат от ацтеките, голяма част от съкровището е изхвърлено по пътя, за да облекчи товара им. Това огромно количество скъпоценни предмети в крайна сметка става известно като „Съкровището на Монтесума“ и като всички добри истории за съкровища, около него витаят множество легенди.

Единственото сигурно нещо за съкровището на Монтесума е, че и до днес не е намерено. Има множество теории, които предполагат къде се намира то. Например най-популярната теория е, че ценните предмети са останали там, където са били изхвърлени, т.е. на дъното на езерото Тескоко. Много търсачи на съкровища са претърсвали езерото, но безуспешно. Изглежда, че един бивш президент на Мексико дори е драгирал езерото, но както може да се предположи, нищо не е намерил.

Друга теория твърди, че съкровището е било отнесено от испанците при завръщането им в Теночтитлан, но корабът, който го превозвал обратно в Испания, потънал в буря. Може би една от най-интригуващите теории е, че съкровището е пътувало на север и в крайна сметка се е озовало в Юта.

Цивилизацията на ацтеките: последната велика империя на Мексико

Завладяването на Теночтитлан. Неизвестен автор / Public Domain

Що се отнася до това как завършва тази тъжна история, през май 1521 г. Кортес се връща в Теночтитлан, за да отмъсти. Ацтекските воини и жители бягат от града, докато испанските сили безмилостно атакуват, избивайки хиляди и плячкосвайки града.

Смята се, че около 240 000 ацтеки умират според Флорентинския кодекс за осемдесет дни. След тримесечна обсада градът пада на 13 август 1521 г. Това бележи окончателното падане на империята на ацтеките и Кортес става владетел на обширна мексиканска империя.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес