Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Огнени удари на древни астероиди превърнали живи същества във въглени

13 септември 2022, 07:50 часа • 3100 прочитания
Реклама

Ново изследване предполага, че овъглените тела на микроорганизми, загинали при сблъсък с астероид, могат да покажат степента на щетите, причинени от космическа катастрофа.

Екип учени са изследвали 4 ударни кратера в Естония, Полша и Канада, които са се образували в резултат на падане на астероиди с разлика от хиляди години. Според авторите на изследването въпреки разстоянието и времето, което разделя тези събития, те са открили парчета въглени с размери от милиметър до сантиметър. В тези въглени са се превърнали древни микроорганизми, пише Space.com.

"Ние смятаме, че тези древни микроорганизми са се превърнали във въглени именно в резултат на сблъсъци с астероиди, а не в резултат на горски пожари, както предполагахме. Това е показано от по-високата хомогенност на въглените", казва Анна Лосяк от Полската академия на науките.

По думите на учените въглените, които те открили в ударните кратери, са подобни на тези, които се получават, когато дървесината се смеси с пирокластични потоци (те се образуват по време на вулканични изригвания). Но въгленът от техните кратери не е идентичен на дървесния въглен.

"Това изследване подобрява нашето разбиране за въздействието върху околната среда от образуването на неголеми ударни кратери. Такива удари на малки астероиди не причиняват много вреда на планетата, както например се е случило преди 66 милиона години при падането на огромен астероид, унищожил динозаврите", казва Лосяк.

Според Лосяк подобни изследвания са важни за разбирането на последствията дори от неголеми ударни събития, които могат да се случат в бъдеще. НАСА и други космически агенции непрекъснато наблюдават потенциално опасни астероиди, приближаващи Земята. Смята се, че през следващите 100 години нито един от тях няма да падне на Земята.

"Но трябва да разбираме за какво да се подготвим. В крайна сметка дори малките астероиди може да имат свое, макар и незначително, влияние върху околната среда", казва Лосяк.

Не толкова катастрофални събития като удара на астероида преди 66 милиона години, но доста силни по своето въздействие, понякога се случват на Земята в съвременната история. Например падането на Тунгуския метеорит през 1908 г. (което все още е спорно) е довело до унищожаването на горите в Сибир на площ от 2 хиляди квадратни километра. А неотдавна, през 2014 г., космически камък се взриви над руския град Челябинск (той беше наречен Челябинския метеорит). Но щетите от този взрив бяха минимални.

„Планираме да изследваме неголеми ударни кратери в Аржентина и се надяваме да открием още повече микроорганизми, които са загинали от удари на астероиди“, казва Лосяк.

Напомняме, че още на 26 септември тази година космическият апарат DART трябва да промени орбитата на неголемия астероид Диморф. Това ще бъде първото в историята изпитание на новата технология за планетна защита. НАСА обещава да предава събитието пряко.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Не един, поне два астероида са погубили динозаврите

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес