Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оазис от живот се крие под антарктически шелф

22 декември 2021, 09:20 часа • 10461 прочитания

Учени от Германия и Обединеното кралство са открили 77 вида под шелфовия ледник Екстрьомисен в Антарктида, включително червеи и ектопрокти. Това е много повече от очакваното.

За изследването, резултатите от което са публикувани в Current Biology, са били пробити два кладенеца с дълбочина почти 200 метра близо до станция Ноймайер III в югоизточното море Уедъл.

Както отбелязват учените, фрагментите от живот, събрани на морското дъно, са неочаквани. Биологичното разнообразие се оказало изключително богато – дори на континентите, където има източници на светлина и храна, не са правени такива находки. Според водещия автор Дейвид Бърнс откриването на толкова много видове живот в тези екстремни условия е пълна изненада и напомняне колко уникален и специален е морският живот на Антарктида.

Учените бяха изненадани да открият доказателства за организми, повечето от които се хранят с микроводорасли, след като никакви растения или водорасли не могат да живеят в тази среда. Следователно основният въпрос е, как тези животни оцеляват под шелфа. Екипът е стигнал до заключението, че под шелфовия ледник трябва да има достатъчно водорасли, които се носят от откритата вода.

Оказало се също, че животът под леда съществува от хиляди години. Въглеродното датиране на мъртвите фрагменти показва, че някои проби са на почти 6000 години. Въпреки че шелфовите ледници заемат огромна територия, те все още принадлежат към най-слабо проучените места.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес