Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Науката и "най-сексуалните" открития на 2015

02 януари 2016, 13:05 часа • 15059 прочитания

На пръв поглед "науката за секса" може да изглежда безсмислена или дори неприлична област на изследвания.

Но много обитатели на растителния и животинския свят не биха могли да оцелеят, ако не бяха "изобретили" половото размножаване. Изучаването на този съкровен процес е неизменна част от изучаването на самия живот.

Изминалата година донесе редица интересни открития и наблюдения, отнасящи се до интимните отношения на различните организми.

Например учените откриха, че калмарите, наричани още "адски вампири", обитаващи на дълбочина до три хиляди метра, се явяват рекордьори сред своите събратя, когато нещата опрат до сексуален живот.

Според изследване, публикувано в сп. Current Biology, адският вампир прави секс 100 пъти по-често, отколкото другите видове калмари.

През изминалата година учените разказаха и за червеите хермафродити от вида Macrostomum hystrix. Тези микроскопични създания могат да се размножават при участието на друг представител на своя вид, но ако няма партньор наблизо, не се свенят да се чифтосват сами със себе си.

За тази цел червеят използва своя остър пенис, който пронизва собствената му глава, което води до оплождане на яйцеклетките. Сърцераздирателният процес е описан от учените от университета на Базел в Швейцария и университета на Билефелд в Германия в сп. Proceedings of the Royal Society B.

Сексът буквално може да убие представителите на два вида австралийски торбести мишки, открити в Австралия през изминалата година. Това са представителите на вида Antechinus vandycki от полуостров Тасмания и континенталните Antechinus swainsonii mimetes.

По време на размножителния сезон самците яростно се конкурират помежду си за възможността да се чифтосат с колкото се може по-голямо количество женски, а половите отношения на миниатюрните животни могат да продължат повече от 14 часа. В края на краищата хормоните на стреса просто разбиват имунната система на самеца и той умира преди потомството му да се появи на бял свят.

В момента торбестите мишки се намират под заплаха от измиране. Но не защото имат толкова бурен полов живот, а поради това, че климатичните изменения водят до загуба на техните местообитания.

Също учените са открили, че ранните птички, които будят хората по зорите със своите песнопения, стават толкова рано не за да закусят. Изследователи от университета на Северна Дакота са открити, че пойните птици предпочитат да се чифтосват сутрин.

Изследователите въвели на група мъжки пойни птици хормона мелатонин, поради което тези същества започнали да спят по-дълго. В резултат "поспаливите" самци останали без потомство. По такъв начин науката за пореден път потвърдила поговорката "Ранно пиле рано пее".

Още, както се оказало, за мъжките гущери огромна част от тяхната идентичност се явява пенисът. Например някои видове влечуги си приличат невероятно, така че изследователите на първо място хвърлят око на гениталиите, когато класифицират животното. И още пенисите на гущерите се развиват с невероятна скорост – около шест пъти по-бързо, отколкото другите им части от тялото. Учените подозират, че това е свързано с факта, че самките предпочитат по-големи пениси.

Човекът също не е подминат от изследователите. Специалистите от университета на Торонто в Мисисага са опровергали заблудата, според която колкото повече секс има в живота на двойката, толкова по-щастлива е тя. Според изследователите при идеалните отношения интимните ласки са веднъж седмично.

Резултатите от изследването се отнасят на първо място за двойките, които са в трайни отношения или брак. За останалите връзката между секса и щастието зависи от редица други фактори, включително от това, в контекста на какви именно отношения протича сексът и как самият човек се отнася към половите връзки без постоянен партньор, отбелязват учените.

Също така през изминалата година Управлението по контрол на хранителните продукти и лекарствените препарати на САЩ е одобрило използването на препарата Addyi – нещо като виагра за жени. Той може да помогне на дамите, които са загубили интерес към секса или искат да повишат своето либидо.

И не на последно място учените са изяснили, че видоигрите само за три минути са способни да убият влечението към секса, храната, дори към алкохола и наркотиците.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес