Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наистина ли римските гладиатори са се биели до смърт?

06 октомври 2024, 09:13 часа • 1362 прочитания

Гладиатор (на латински: gladiator, „мечоносец“, от gladius, „меч“) е въоръжен боец, който забавлява публиката в Римската република и Римската империя в насилствени сблъсъци с други гладиатори, диви животни и осъдени престъпници.

Някои гладиатори били доброволци, които рискували живота си и правното си и социално положение, появявайки се на арената. Повечето били презирани като роби, обучавани при тежки условия, социално маргинализирани и сегрегирани дори след смъртта.

Популярни медии, както и филмът от 2000 г. „Гладиатор“, често изобразяват римски гладиатори в кървави битки, които не приключват, докато поне един от бойците не бъде убит. Но вярно ли е това?

Факти за гладиаторите, които може би не знаете

Аве, Цезаре! Отиващите на смърт те поздравяват! Картина от Жан-Леон Жером, 1859 / Yale University Art Gallery

Гладиаторските борби започват като религиозни церемонии, възприети или от етруските или от гръцките игри в чест на Патрокъл. Но гръцките двубои приключвали само със символична, а не с истинска смърт на победения. Първите римски гладиаторски борби са проведени през 264 г. пр.н.е. от Марк и Децим Брут в памет на баща им като munus (буквално „дълг“), или погребален дар за мъртвите. Такива игри се провеждали ежегодно или на всеки 5 години в памет на починалия. По-късно религиозният смисъл постепенно избледнял и игрите се превърнали в един от символите на римската култура за около 7 века.

Докато първите двубои били доста невзрачни – само 2 – 3 двойки роби се биели на Forum Boarium – пазар за добитък, през 183 пр.н.е. игрите включвали 60 дуела. През 65 пр.н.е. Юлий Цезар изправя един срещу друг 320 двойки гладиатори в амфитеатър, построен специално за целта. Една от най-известните арени за гладиаторски битки е Колизеумът.

Най-масовите зрелища са учредени от император Траян след победата му над даките. Те продължават 123 дни, през които на арените се сражават 10 хил. гладиатори и са убити 11 хил. животни.

Археологически съкровища се крият под Колизеума

Римски гладиатори с дървени мечове. Giovanni Francesco Romanelli / Museo Nacional del Prado, Madrid / Public Domain

В края на Републиката, професионалните размирници от рода на Милон или Клавдий поддържат собствени гладиатори, които ползват в предизборните борби. За гладиаторите се грижат организаторите на зрелища, наречени lanistae, които ги дават под наем на магистратите, натоварени да проведат игри.

В Рим са създадени цели школи за обучение на гладиатори, носещи името ludi (ит. „спортни състезания“). Гладиаторът може да се бие на арената след тримесечно обучение и само след одобрението на учителя. Самите битки са финансирани от спонсори, обикновено от политици, търсещи популярност. Гладиаторските битки безспорно са били най-популярната форма на забавление. Бойците въплъщавали качества като храброст, преследване на слава и презрение към смъртта. Но наистина ли са се биели до смърт на арената?

Всъщност понякога го правели, но невинаги, казват експерти пред Live Science. По думите на Алфонсо Манас, изследовател от Калифорнийския университет в Бъркли, който е изучавал широко гладиаторите, доказателствата сочат, че смъртността на гладиаторите варира значително с времето.

Редки гробници на гладиатори се крият под "непобедимия град" Анаварза

Картината Pollice verso („Палец надолу“) на Жан-Леон Жером се превърна в едно от най-известните произведения на изкуството, посветени на гладиаторските битки. Публиката и владетелят наблюдават отблизо битката между гладиаторите и настъпва решителният момент. Победителят вече е определен, но какво да правим с победения? Джером ни показа как публиката реагира на това, давайки на гладиатора да разбере какво трябва да прави с победения воин. Същият този жест с пръст надолу говори по-красноречиво от всякакви думи за бъдещата съдба на губещия. Жером дори не е могъл да си представи, че неговата картина ще бъде използвана като основа за сюжета на филма „Гладиатор“. Jean-Leon Gerome, 1872 / Public Domain

Pollice Verso (Thumbs Down)Картината Pollice verso („Палец надолу“) на Жан-Леон Жером се превърна в едно от най-известните произведения на изкуството, посветени на гладиаторските битки. Публиката и владетелят наблюдават отблизо битката между гладиаторите и настъпва решителният момент. Победителят вече е определен, но какво да правим с победения? Джером ни показа как публиката реагира на това, давайки на гладиатора да разбере какво трябва да прави с победения воин. Същият този жест с пръст надолу говори по-красноречиво от всякакви думи за бъдещата съдба на губещия. Жером дори не е могъл да си представи, че неговата картина ще бъде използвана като основа за сюжета на филма „Гладиатор“. Jean-Leon Gerome, 1872 / Public Domain

Например рисунки, датиращи от IV век пр.н.е. на мястото на Пестум, гръцки град в Италия, който в крайна сметка попада под римско владичество, показват, че „гладиаторите получават ужасни наранявания“, като копия, които се забиват в главата на опонента им, което е било фатално, казва Манас. Това предполага, че много ранни гладиаторски битки са завършвали със смъртта на единия или двамата бойци.

Гладиаторските игри били реформирани след 27 г. пр.н.е., което довело до намаляване на смъртността. Тези реформи се случили по време на управлението на император Август (около 30 г. пр.н.е. до 14 г. от н.е.) и Тиберий (около 14 до 37 г.).

„През I век от н.е. знаем [точно] смъртността: изследването на резултатите от гладиаторски битки, изрисувани по стените на Помпей, показва, че от 5 битки една е завършила със смъртта на победения“, казва Манас, добавяйки, че тази смъртност вероятно е останала подобна през II век след Христа. Въпреки че много гладиатори са били роби, с намаляването на смъртността някои свободни индивиди доброволно са станали гладиатори, добавя изследователят.

Гладиатори се биели в Римска Британия

Умиращият гладиатор. Fyodor Bronnikov / Wikimedia Commons / Public Domain

Не са известни конкретните правила, които са се променили след 27 г. пр.н.е. Доказателствата обаче показват, че гладиатор може да се предаде, като пусне щита си и протегне показалеца си, каза Манас. Освен това имало и summa rudis – рефер – който можел да наложи правилата и да спре битката, ако гладиатор е на ръба да бъде убит.

По волята на лицето, което провежда гладиаторски битки, на губещия ще бъде позволено да напусне арената без допълнителни щети. Ако лицето домакин на събитието настоявал гладиаторът да бъде убит, той трябвало да плати голяма сума на лицето, осигурило гладиаторите.

„Гладиаторите можело да бъдат наети от техните собственици от магистрати, които искали да организират игри, и има някои доказателства за такива договори, които показват, че ако гладиаторът бъде върнат тежко ранен – или убит – наемът на гладиатора ще бъде преобразуван в продажба [и] цената може да се увеличи с около 50 пъти първоначалната цена на договора“, казва Вирджиния Кембъл, преподавател по класически изследвания в The Open University.

Римляните превзели непристъпната Масада с помощта на строителен батальон

Битка със зверове в Колизеума. Frans Floris I / Wikimedia Commons / Public Domain

Тази смъртност, изглежда, се е увеличила през III век след Христа, отбелязва Манас. „По-големият вкус към жестокостта станал популярен сред хората, като битките, при които на губещия не е било позволено да поиска прошка, отново станали обичайни – каза той. – Изворите от III век предполагат, че една от две битки е завършвала със смъртта на победения.“

Тази висока смъртност може да е продължила и през четвърти век; мозайки в Торенова показват мъртви губещите в поредица гладиаторски битки, отбелязва Манас. Гладиаторските игри намалели през V век и останалите битки вероятно не са били до смърт, казва той.

Необучени затворници

Не всички, които са излизали на арената, биха били гладиатори, които са били обучени и от които се е очаквало да се бият с други хора. Някои били необучени затворници, осъдени на смърт чрез разкъсване от диви животни. Тези затворници „не са имали никакво обучение, често без или са имали само най-елементарни оръжия и се е очаквало да умрат“, казва Кембъл. Това обикновено завършвало със смъртта на необучения затворник.

Защо Александър Македонски не е завладял Рим и щеше ли да има Римска империя?

Християни на арената. Henryk Siemiradzki, 1897 / National Museum, Warsaw / Public Domain

Затворниците били „изправени пред вероятно гладни животни с надеждата животните да ги разкъсат“, допълва Кембъл. „Тези смъртни случаи биха били загрявката преди действителната битка на обучените гладиатори.“

Тъй като затворниците не са били обучени и са имали малко или никакво оръжие, те са били сравнително евтини.

Триумф на вярата – християнски мъченици по времето на Нерон. Eugene Thirion / Wikimedia Commons / Public Domain 

„Това не само било сравнително евтина плячка за смъртоносни забавления, но практиката да се хвърлят осъдени на арената се възприемала като вид възпиращ фактор – не извършвайте престъпления или може да се окажете тук“, казва Кембъл. „Развлечение и социален контрол с един замах.“

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес