Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мегаполисът на бъдещето: Саудитска Арабия готви чудо (ВИДЕО)

27 юли 2022, 07:35 часа
Реклама

Футуристичен саудитски мегаполис ще включва два небостъргача, простиращи се върху пустинен и планински терен, според последните разкрития за проекта, направени от фактическия владетел на кралството, предаде БГНЕС.

Успоредните структури от огледални небостъргачи, простиращи се на 170 км, известни под общото име "Линията", формират сърцето на мегаполиса NEOM на Червено море, който е част от проекта на престолонаследника Мохамед бин Салман за диверсификация на зависимата от петрола икономика на държавата от Персийския залив.

Обявен за пръв път през 2017 г., NEOM постоянно караше чулите за него да повдигат вежди заради обявените екстри като летящи таксита и роботизирани прислужници, дори когато архитекти и икономисти поставяха под въпрос неговата осъществимост.

В презентация снощи принц Мохамед бин Салман очерта още по-амбициозна визия, описвайки утопия без автомобили, която ще се превърне в най-приятния за живеене град на планетата. Анализатори обаче отбелязаха, че плановете за NEOM са променяли посоката си през годините, което подхранва съмненията дали The Line някога ще стане реалност.

NEOM, биотехнологичен и дигитален център, разположен на площ от 26 500 кв. км, някога беше обявен за регионална "Силициева долина". Сега той е средство за преосмисляне на градския живот на площ от само 34 квадратни километра и за справяне с това, което принц Мохамед описва като "криза на жизнеността и околната среда".

"Концепцията се е променила толкова много от първоначалния си замисъл, че понякога е трудно да се определи нейната посока: намаляване, увеличаване или агресивен завой встрани", казва Робърт Могелницки от Института на арабските държави от Персийския залив във Вашингтон.

Длъжностни лица по-рано заявиха, че населението на NEOM ще надхвърли един милион души, но принц Мохамед заяви, че броят им всъщност ще достигне 1,2 милиона до 2030 г., а до 2045 г. ще нарасне до 9 милиона. Този главозамайващ брой е част от очаквания демографски бум в цялата страна, който според принц Мохамед ще бъде необходим, за да се превърне Саудитска Арабия, най-големият износител на суров петрол в света, в икономическа сила. Целта за 2030 г. е в кралството да живеят 50 милиона души - половината саудитци, а другата половина чужденци - в сравнение с около 34 милиона днес. До 2040 г. целта е 100 млн. души, добави той.

"Това е основната цел на изграждането на NEOM, да се повиши капацитетът на Саудитска Арабия, да се привлекат повече граждани и повече хора в Саудитска Арабия. И тъй като го правим от нищото, защо трябва да копираме нормалните градове?", е гледната точка на Бин Салман.

Обектът ще се захранва със 100% възобновяема енергия и ще разполага с "целогодишен умерен микроклимат с естествена вентилация", се казва в рекламно видео.

Предишни екологични ангажименти на кралството, като например обещанието за постигане на нулеви нетни въглеродни емисии до 2060 г., са предизвиквали скептицизъм от страна на природозащитниците.

NEOM е в добра позиция за използване на слънчева и вятърна енергия, а плановете са градът да бъде домакин на най-големия в света завод за екологичен водород, каза Торбьорн Солтведт от компанията за разузнаване на риска Verisk Maplecroft. "Но осъществимостта на NEOM като цяло все още не е ясна, като се имат предвид безпрецедентните мащаби и разходи на проекта", каза той.

Според изявлението жителите ще имат "всички ежедневни нужди", които ще могат да бъдат достигнати в рамките на пет минути пеша, като същевременно ще имат достъп и до други екстри като ски съоръжения на открито и "високоскоростна железопътна линия с транзит от край до край за 20 минути".

Въпреки че NEOM ще работи по свои собствени закони, които все още се подготвят, саудитските служители казват, че нямат намерение да отменят забраната за алкохол в кралството.

В NEOM вече функционира летище, а през май властите обявиха, че то ще започне да приема редовни полети от Дубай, но не е ясно дали е започнало основното строителство на самия мегаполис.

"Първата фаза" на проекта, която ще продължи до 2030 г., ще струва 1,2 трилиона саудитски риала (приблизително 319 млрд. долара), заяви принц Мохамед. Освен държавните субсидии, потенциалните източници на финансиране включват частния сектор и първичното публично предлагане за NEOM, което се очаква през 2024 г., каза той.

Осигуряването на необходимото финансиране остава потенциално предизвикателство, въпреки че сегашният климат е по-благоприятен, отколкото по време на пандемията от коронавирус, която понижи цените на петрола.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес