Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога свършва любовта?

30 септември 2024, 07:50 часа • 740 прочитания

Удовлетворението от една връзка се снижава през цялото време, докато тя продължава. Но двойките, които остават заедно за цял живот, и тези, които в крайна сметка се разделят, правят това с различна скорост.

Учени от Германия са описали „жизнения цикъл“ на различни романтични връзки, а също така са изчислили праговата стойност на удовлетворението, при достигането на която двойката вероятно ще се разпадне.

Защо на някои хора не им върви в любовта? Психолог посочи две основни причини

Дали влюбените ще бъдат заедно през целия си живот, или ще се разделят скоро след запознанството, зависи от това доколко всеки от тях е удовлетворен от връзката. Този показател се влияе от различни и невинаги очевидни фактори: от комуникационните стратегии при обсъждане на секса до типа на личността на конкретен човек.

Изследователи от университета в Майнц в Германия са установили, че хората, които в крайна сметка се разделят, изпитват по-бърз спад на удовлетворението от тези, които запазват отношения. Научна статия, в която авторите описват резултатите от мащабно изследване и определят критичното ниво на удовлетворение, е публикувана в Journal of Personality and Social Psychology.

Учените са анализирали данни от повече от 2000 души от Южна Калифорния, включително представители на четири поколения. Всички те давали информация за пол, семейно положение и наличие на деца, а също така попълвали оценка на удовлетвореността от връзката по специална скала. След това изследователите изчислили текущата продължителност на „успешните“ връзки и продължителността на времето, през което разделилите се партньори са били заедно.

С течение на времето хората започвали да се чувстват по-малко удовлетворени, независимо дали двойката се е разделила, или не. Но тези, които в крайна сметка решили да напуснат връзката, съобщавали за по-ниски нива на удовлетворение дори в началото на връзката и преставали да бъдат щастливи с партньора си много по-бързо.

И така, като правило двойките се разпадат, когато удовлетвореността им от връзката е около 65% от максималната възможна стойност. Авторите на изследването посочват именно тази точка критична: за човек става по-лесно да се раздели с любимия си, отколкото да се опитва да поддържа благополучие.

Способността да се съди за човека по лицето му се оказа вродена

Установено било също, че хората с деца са по-малко доволни от връзките си, отколкото тези без деца. При това удовлетворението от връзката сред младите двойки като цяло намалява по-рязко с течение на времето, отколкото сред по-възрастните двойки.

„Необходими са по-нататъшни изследвания, за да се идентифицират процесите на взаимоотношения, които влияят върху моделите на промяна в удовлетворението от взаимоотношенията и водят до различни резултати“, отбелязват авторите на изследването.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес