Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Есенно равноденствие 2024. Всичко, което трябва да знаете

21 септември 2024, 10:15 часа • 688 прочитания

Има определени моменти, когато астрономическите сезони официално се обръщат. За есента това е есенното равноденствие. За пролетта това е пролетното равноденствие. Есенното равноденствие в Северното полукълбо е през септември и бележи смяна на сезоните за мнозина след дълго, горещо лято.

Но какво точно е равноденствие? Става дума за Земята и нейната връзка със Слънцето. Ето как да разберете, визуализирате и празнувате есенното равноденствие.

Разбиране на равноденствието

Значението на равноденствие е точно в името, комбинация от латинските думи за равно и нощ. „Има само два пъти в годината, когато оста на Земята не е наклонена нито към, нито далеч от Слънцето, което води до „почти“ еднакво количество дневна светлина и тъмнина на всички географски ширини“, обяснява Националната метеорологична служба на САЩ в разяснение за сезоните.

Земята се върти около ос (представете си линия, минаваща от полюс до полюс) и планетата има наклон от 23,5 градуса. Наклонът е това, което ни дава сезоните. Докато Земята обикаля около Слънцето, наклонът означава, че някои области на планетата получават по-пряко слънце от други.

Ето как може едновременно да е лято в Северното полукълбо (наклонено към Слънцето) и зима в Южното полукълбо (наклонено далеч от Слънцето). По време на равноденствие Слънцето грее право в екватора и дава еднаква любов на двете полукълба.

Други планети, които също са наклонени по своите оси на въртене, също изпитват равноденствия. Времевите мащаби обаче могат да бъдат много различни. Равноденствие на Сатурн настъпва само на около всеки 15 земни години. Това означава, че всеки сезон продължава повече от седем години на Сатурн. Още по-диво е на Нептун, който има сезони, които продължават десетилетия. Можем да сме благодарни за относително кратките сезони на нашата планета.

Кога е есенното равноденствие?

Есенното равноденствие в Северното полукълбо настъпва на 22 септември тази година. Ако искате да сте особено конкретни и да го поставите в календара си, тогава го маркирайте за 15:43 часа. Датите могат леко да се изместват за равноденствията в зависимост от годината, но винаги е по това време през септември. Следващото пролетно равноденствие в Северното полукълбо е на 20 март 2025 г. и ще отбележи началото на пролетта.

По какво равноденствието е различно от слънцестоенето?

Както при равноденствията, слънцестоенето се свързва с наклона на Земята, но вместо дневната светлина и нощта да са равни, дните и нощите са в своите крайности. Зимното слънцестоене е най-късият ден в годината, докато лятното слънцестоене е най-дългият. Зимното слънцестоене за Северното полукълбо се пада на 21 декември тази година.

Вижте равноденствието от Космоса

Сателитите за наблюдение на Земята в орбита имат уникален изглед към равноденствието. Видеоклип от Земната обсерватория на НАСА показва Земята от Космоса и как позиционирането на слънчевата светлина се променя със смяната на сезоните. Това е чудесен начин за визуализиране какво се случва по време на орбитата на нашата планета около Слънцето.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес