Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Древните използвали сложни научни знания, за да изградят долмена Менга

01 септември 2024, 08:00 часа • 10769 прочитания

Най-голямата мегалитна структура в Европа, изградена в южната част на Испания през IV хилядолетие пр.н.е., е издигната с разбирането на сложни научни концепции. Иначе древните строители не биха могли да определят редица параметри, които са помогнали мегалитите да не се разрушат още на етапа на доставката им на мястото на строителството.

Авторите на ново изследване разкриват какви знания трябва да са притежавали древните инженери, за да издигнат стабилна единична структура от камъни с маса десетки тонове.

Долменът Менга се оказа едно от най-великите инженерни творения на неолита

Ángel M. Felicísimo / CC BY 2.0

Мегалитите са структури от големи камъни, срещащи се в различни части на света. В Европа такива съоръжения стават популярни в епохата на късния неолит и халколита, между V и III хил. пр.н.е. Мегалитните структури са издигани главно за погребални и култови цели.

Първите мегалитни камери на територията на Европа се появяват във Франция през V хил. пр.н.е. Най-голямата от тях – долменът Менга – се намира в Испания, в околностите на град Антекера.

Каменното съоръжение е издигнато между 3600 – 3800 г. пр.н.е. и представлява дълга погребална могила, съставена от 32 камъка. Теглото на най-тежкия камък (номер пет) е 150 тона, което е пет пъти повече от теглото на най-тежкия камък от Стоунхендж (Великобритания), издигнат 1000 години по-късно.

Учените неведнъж са изследвали долмена Менга, за да разберат как древните строители са успели да построят мегалитна гробница от камъни, тежащи повече от сто тона. По това време не е имало развити технологии, така че доставянето на такива масивни каменни блокове до строителната площадка е изисквало специални инженерни хитрости.

През 2023 г. в списание Scientific Reports беше публикувана статия от международен екип от учени, в която те разказват за състава на камъните, изграждащи долмена Менга, както и къде древните строители са добивали тези камъни и как са били доставени.

Мистериозно съоръжение в пристанището Корк е праисторическа гробница

José Antonio Lozano Rodríguez et al. / Scientific Reports, 2023

В нова научна работа екип от испански археолози, геолози и геодезисти, ръководени от Гарсия Санхуан от университета в Севиля, отново са изследвали долмена Менга и са извършили геоархеологически анализ на каменните блокове, за да разберат от какви знания са се нуждаели строителите, за да издигнат такива масивен паметник.

По-специално учените изследвали ъглите на наклона на плоскостите на всеки камък, установили приблизителната геоложка възраст на всеки структурен елемент и измерили дълбочината на основата. Екипът на Санхуан е представил резултатите си в списание Science Advances.

Изследователите са открили, че долменът Менга е изграден от разнообразие от относително крехък пясъчник. За да не се разруши съоръжението и да образува единна неразрушима структура, древните строители са придали на камъните специална форма, която позволявала на тежките блокове да прилягат плътно един към друг.

„Долменът на Менга малко напомня на тетрис. Ако погледнете колко идеално камъните пасват един към друг, бихте помислили, че древните строители са имали правилно разбиране за ъглите, макар и повърхностно. Тоест тези хора са имали познания по геометрия“, обяснява Санхуан.

Освен това най-масивният камък на долмена Менга (номер пет, с тегло 130 тона), който древните строители са използвали като покрив, е обработен по такъв начин, че повърхността му да се издига в центъра и да пада по-близо до краищата. Този метод позволява правилно разпределение на тежестта, подобно на арка, увеличавайки здравината на покрива. Според Санхуан това е първото известно използване на принципа на арката в човешката история.

5400-годишна гробница, открита в Испания, улавя точно лятното слънцестоене

Diego UFCG~commonswiki / CC BY-SA 3.0

Авторите на новата научна работа обясняват, че каменните блокове, които изграждат долмена Менга, са поставени по такъв начин, че по време на лятното слънцестоене върху стените на гробницата се появяват ясни светлинни шарки. Също така в погребалната камера камъните са защитени от разрушителното въздействие на водата с няколко дебели слоя глина.

Според ръководителя на изследването всичко това показва, че древните строители са имали познания в областта на архитектурата и инженерството. Строителите, издигнали долмена Менга, са имали познания и по геология: те са били наясно със силните и слабите страни на камъните, които са използвали.

Изследователите заключават, че мегалитната структура в Южна Испания е уникален пример за творчески гений и ранна наука в неолитните общества. Долменът Менга е разработен като съвършено оригинален инженерен проект: подобен род градежи, от научна гледна точка, в Иберия и Западна Европа не са известни на учените. Във Франция има неолитни съоръжения, които съперничат на Менга по размер, но как точно са били изградени те, все още не е добре изучено.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес