Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Археолози откриха таен изгубен език на 3000 години

24 ноември 2023, 08:35 часа • 27917 прочитания

Таен текст, разпръснат сред десетки хиляди древни глинени плочки, написани по времето на Хетската империя през второто хилядолетие пр.н.е., е открит в Турция. Все още никой не знае какво казва любопитното клинописно писмо, но, изглежда, това е отдавна изгубен език отпреди повече от 3000 години.

ОЩЕ: Дешифрираха мистериозни йероглифи на 3500 години, открити в столицата на хетите

Според експерти мистериозният текст не прилича на никой друг древен писмен език, открит в Близкия изток, въпреки че, изглежда, споделя корени с други анадолско-индоевропейски езици, пише ScienceAlert.

Въпросните драсканици започват в края на култов ритуален текст, написан на хетски – най-стария известен индоевропейски език – след въведение, чийто превод е: „Отсега нататък четете на езика на земята Калашма“.

Калашма е организирано общество от бронзовата епоха, което вероятно се е намирало на северозападната граница на Хетската империя в древен Анадол – на известно разстояние от столицата Хатуша, където по-късно е открита тази глинена плочка.

По думите на Андреас Шахнер, ръководител на археологическите разкопки на руините на Хатуша, когато за първи път взел плочата в ръце, той усетил тежестта на нейната важност. По-конкретно той забелязал, че глинената плочка е забележително добре запазена в сравнение с над 25 000 други, открити на същото място в сегашния Богазкьой, Турция.

Повече от век историци, археолози и лингвисти работят заедно, за да разкрият и преведат невероятния архив на Хатуша от договори, политическа кореспонденция и правни и религиозни текстове.

Въпреки че повечето от тези плочки са написани с хетски клинопис, експерти, работещи на същото място, са открили и други езици. Тези скриптове, изглежда, идват от различни етнически групи, които някога са се намирали в сянката на Хетската империя по време на нейното управление в голяма част от Анатолия от 1650 до 1200 г. пр.н.е.

ОЩЕ: В Турция откриха крепост, видяла хетите и Александър Македонски

Откриването на друг език е вълнуващо, макар и не твърде изненадващо.

„Хетите са били изключително заинтересовани от записването на ритуали на чужди езици“, обяснява Даниел Швемер, експерт по древен Близък изток от Вюрцбург.

Хетската империя, изглежда, е почитала хиляди богове и богини. Докато хетите завладяват все повече и повече земя на големия полуостров между Черно и Средиземно море, историците подозират, че империята е усвоила нови религии като начин да привлече нови поданици. Проявявайки уважение към другите религии, според Шахнер империята вероятно се е надявала да спечели уважение по време на своята експанзия.

Според древния анадолски историк Тюлин Дженгиз архивите на Хатуша споменават божества, почитани чак в Сирия и Месопотамия.

„Прегръщането на тези богове без собствен пантеон показва съществуването на култура на толерантност“, пише Дженгиз.

В древното Хетско царство, изглежда, тържествената и единствена цел на поданиците е била да се кланят на своите божествени господари в замяна на здраве, храна и щастие. Заемането на идеи, като системи за клинописно писане, традиции и религии, вероятно е било начин за разширяване на обхвата на империята.

Калашмани например се бият за хетите срещу Египетската империя в битка през 1274 г. пр.н.е.

ОЩЕ: Залезът на Хатуша. Защо могъщите хети са изоставили своята столица?

В момента няма налични снимки на новооткритата плочка с надписи на калашма, тъй като експертите все още се опитват я преведат. Швемер и колегите му се надяват да публикуват резултатите си заедно с изображения на откритието през следващата година.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес