Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Това е върхът на айсберга": Доц. Ангел Кунчев съобщи за ръст на заразените с Ковид

11 август 2024, 08:36 часа • 4103 прочитания

От 2-3 седмици се наблюдава завишаване на заразените с Ковид у нас. Регистрираме около 200-250 случая и това е върхът на айсберга. Наясно сме, че са 5-6 пъти повече, но се кара сравнително леко, хората не ходят на лекар, не се изследват и не попадат в статистиката. Toва каза в сутрешния блок на Би Ти Ви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Въпреки това той заяви, че няма натиск спрямо лечебните заведения.

Случва се това, което искахме всички - вирусът да стане един от многото респираторни, каза още той.

Други болести

Във връзка с твърденията на фармацевти за скок на случаите на дезинтерия, салмонела и хепатит, доц. Кунчев обяви, че проверките на БАБХ са много сериозни и представители на агенцията влизат във всяко едно заведение. По думите му салмонелозата е в подем от 2-3 години в страната, но става дума за определени региони и засяга ниска детска възраст. Доц. Кунчев уточни, че голямата бройка е в резултат на активната противоепидемична дейност, която се осъществява.

Той обяви, че се изследват два пъти месечно всичките 68 плажа, а резултатите са повече от добри. Това лято, поне досега, няма сериозни епидемични взривове, нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната. Вижда се добро ниво на хигиена, а и по-високо ниво на здравна култура на самите хора, уточни доц. Кунчев.

ОЩЕ: Вирусите и лятото: Тази година в България е различно, смята доц. Ангел Кунчев

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес