Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Специалисти предупреждават: Енергийните напитки водят до психиатрични проблеми

29 август 2024, 09:00 часа • 1123 прочитания

Енергийните напитки водят до психиатрични проблеми, предупредиха психологът Ина Антонова и директорът на специализираната детска болница д-р Благомир Здравков в сутрешния блок на бТВ. 

"Вече има доказателство, че енергийните напитки водят до психиатрични проблеми. Наличието на паник атаки, тревожно разтройство, нарушение на нощните фази на съня, водят до депресии", отчете психологът. Тя обясни, че се нарушава циркадният ритъм, тъй като организмът не си почива.

Д-р Здравков застана зад думите на психолога. "Кофеинът може да доведе до такива кофеинозависими тревожни, психични разстройства, които много зависят от самото количество на приема. За голямо съжаление в по-голямата част етикетите на енергийните напитки не става ясно за една порция от напитката какво количество кофеин се съдържа в нея", коментира той. 

"Напитка през носа - не е пиене"

Те коментираха скандалната реклама с енергийна напитка на прах. "Напитка през носа - не е пиене. Това се разпространява в Европа отдавна, има забрани вече на места За съжаление ми изглежда като подготвяне на децата ни за по-сериозни приеми на прахообразни вещества", коментира Антонова. 

"Самият клип, асоциацията, която извежда на преден план, са приемът на кокаин. Уменията, които демонстирра какви са- шмършане. Очевидно това е била целта", смята д-р Здравков. ОЩЕ: Скандална реклама с "напитка" за шмъркане възмути социалните мрежи

Опасностите от приема на въпросния прах

Д-р Здравков обясни защо може да е опасен приемът на този прах. Той изтъкна увреждането на носната лигавица, но според него има и нещо по-опасно от това.

"Когато смъркаш каквато и да е субстанция, ти може и да я инхалираш, т.е. да попадне в дихателните пътища", предупреди директорът на специализираната детска болница. ОЩЕ: Диона с първи коментар след рекламата за смъркане на стимуланти

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес