Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Родители: Фондът прекъсва лечение на деца в чужбина и ги връща у нас

01 юни 2016, 09:30 часа • 1035 прочитания

Случаите на 28 деца не са разгледани от Фонда за лечение на деца още от 21 април. Техните молби са подадени в началото на февруари и подготвени за разглеждане за 21 април. Новото ръководство намира безкрайно много причини да бъдат отлагани. Децата, кандидатстващи за импланти, минават в сравнително безпроблемно, както и тези, които може да се оперират в България. Но тези за чужбина все се искат нови становища. Това заяви Надежда Цекулова, бивш член на Обществения съвет към Фонда.

Нашето усещане е, че има агресивен стремеж децата да бъдат оставени на всяка цена за лечение у нас. Това нямаше да е лошо, ако можеха да се лекуват успешно тук, допълни още тя.

Д-р Бояна Петкова беше категорична, че не се спазва действащият правилник на Фонда, а до момента няма нов. Тя алармира, че се измества от фокуса на вниманието фактът, че Фондът е вторичен разпределител на средства, той е финансираща, а не медицинска институция. Според нея се правят опити Фондът да се превърне в институция, която дава медицински съвети или дискусионен клуб по медицина, защото се изискват от родителите допълнителни становища или се назначават допълнителни консилиуми. ОС и директорът на Фонда нямат право на това според действащия правилник. Освен това по думите ѝ се търсят становища от хора, които не работят с деца.

Д-р Петрова посочи и друг важен проблем и той е, че целият процес е "разпарчатосан" - сега децата се насочват към касата, АСП, счетоводството е в здравното министерство (МЗ) и това допълнително забавя процеса. Представете си, че имате едно тежко болно дете и с него тичате по институции, даде пример д-р Петрова. Също така има проблем и с идентифицирането на правилните експерти и не се поддържат дори създадените контакти с клиниките в чужбина.

Надежда Цекулова цитира новия шеф на Фонда проф. Пилософ, който е заявил в личен разговор с нея, че "няма да се съобразява повече с датите, които не са определени от Фонда." Той е бил поканен от bTV да изкаже и своята гледна точка, но е отказал и включване по телефона под предлог, че има много работа.

Дете с онкологично заболяване, подало документи в началото на месец март, чака своето решение, защото, офертата, която е представило би следвало да бъде финансирана от Здравната каса (по новите неписани правила на Фонда). Обаче тази оферта не отговаря на критериите на Здравната каса. Затова титаничното решение, взето почти 3 месеца по-късно е да се търси нова оферта.  Над 15 са децата с онкологични заболявания, част от които очакват придвижването на своите документи повече от месец. Това пише Красимира Величкова член на обществения съвет на Фонда.

По думите на други участници в Обществения съвет допълнителните консилиуми, които се назначават сега, отнемат много от времето за лечението на децата. Вече има случаи на отказ да бъде изпратено дете, въпреки споразумение с болницата, която чака детето да го лекува. 

По-страшното е, че има деца които вече се лекуват и се предлага да се върнат тук. Лекарите са много объркани, директорът взима еднолични решения, няма право на това, но го прави. По правилник ОС му възлага, а той изпълнява. Той си прави, каквото пожелае, а ОС няма значение какво е гласувал, допълниха още притеснени родители в ефира на Нова телевизия.

Гледната точка на здравното министерство

Съгласен съм, че темата с Фонда за лечение на деца е изключително тежка. Но Фондът нито е закриван, нито е закрит и никой няма намерение да премахва контрола и участието на Обществения съвет. За такива думи трябва да се носи отговорност. Това заяви заяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Не може да се лъже, че заявленията във Фонда не се движат – няма нито един такъв случай, подчерта Шарков пред БНТ, който се оплака от информационния сайт на институцията, защото „нито един родител не вижда как се движат документите за детето му”.

На директен въпрос дали проф. Пилософ е бил най-подходящ за шеф на Фонда, Шарков изтъкна какъв медицински доайен е професорът. Той дълги години беше директор на Националната кардиологична болница, припомни зам.-министърът, който се съгласи, че „вероятно има проблем” в организацията, щом има спорове. Шарков помоли Общественият съвет да не се кара с проф. Пилософ и помежду си. Зам.-министърът сподели, че дал доста голям кредит на доверие на Павел Александров (бел. ред. – арестуваният предишен шеф на Фонда), но „това си е моя грешка”.

Договор със здравното министерство имам повече от 20 години. Налага се, защото в хотел е много скъпо. Това каза пред Националната телевизия Маргарита Мунос, която е лицето, посочено от държавното обвинение като получавало „десетократно повече пари” за осигуряване на квартири за болни деца и родителите им по време на лечението им.

Мунос каза, че никой и никога не ѝ е плащал допълнително за различни консултации – къде какво се намира. Тя посочи, че например в болница „Форж” на нощ стаята е струвала 70 евро.

Шарков отговори, че самата Мунос е заявила как "урежда" операция на болно дете да бъде за 15 000 евро, не за 26 000 евро. Как става това, когато няма платено посредничество, намекна той с подозрителен въпрос.

Днес от 10:00 ч. пред Министерство на здравеопазването родители, членове на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца и граждани ще протестират срещу произвола на министър Москов и новоназначеното ръководство на Фонда, които излагат на риск здравето на децата на България, които имат нужда от лечение в чужбина.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес