Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пирогов" обяви данни от проверката за случая с детето на съветника на Тагарев

01 септември 2023, 11:17 часа • 9355 прочитания

"От медицинска гледна точка са спазени всички стандарти за работа и оказване на помощ в рамките на Спешното отделение. Персоналът е подходил с висок професионализъм, извършили са всички необходими консултативни прегледи и изследвания на детето. Оказана му е необходимата помощ и манипулации и е изпратено вкъщи с препоръки". Това е основата на съобщение от "Пирогов" за вътрешна проверка на лечебното заведение относно детето на Мустафа Емин, един от съветниците на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

В съобщението няма нито дума, пряко насочена към твърденията, че Емин се е държал грубо и искал неговото дете да бъде прегледано с приоритет, при това там, където се оказва спешна помощ: Скандал в "Пирогов": Съветник на Тагарев искал да изкарат дете от шокова зала, за да приемат неговото. Припомняме, че за случая се разбра след публикация във Фейсбук на сочена за медицинска сестра, работеща в болницата. Тази публикация беше споделена в профила на "Пирогов", но сега не може да бъде намерена в оригиналния вариант публично - възможно е да е изтрита или да има ограничение за профилите, които я виждат.

Има обаче уточнение, че "документацията по случая е водена по правилата и е описано по часове и минути движението на пациента. За този период в детска противошокова зала е оказана спешна помощ на 3 (три) травматични деца и са проведени продължителни мероприятия по ресусцитация на друго дете, което е преведено с тежък хеморагичен шок".

От "Пирогов" казват, че всичко за проверката е предадено на  Етичната комисия на политическа партия "Да, България". Припомняме, че Емин е от тази партия. Болницата уверява и, че  ще предостави информация на всички заинтересовани по случая при спазване на Закона за закрила на детето, Закона за здравето и Закона за личните данни.

Благослав Михайлов: Хората не познават Мустафа Емин и виждат удобен наратив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес