Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЗОК и фармацевтите се разбраха за такса "рецепта"

09 юли 2024, 14:54 часа • 2365 прочитания

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският фармацевтичен съюз (БФС) се разбраха за начина на финансиране на услугите по изпълнение на рецепти, съдържащи лекарствени продукти, покривани изцяло от здравния фонд. Формулата, която ще използват, е пропорционална спрямо стойността на съответните медикаменти, съобщи Нова тв.

Тя ще влезе в сила със задна дата от 1 юли и ще намали наполовина разходите за обработка на рецепти за безплатни лекарства.

На практика промяната за пациентите ще бъде в това, че те ще могат да взимат предписаните им лекарства в различни аптеки, а не както досега цялата рецепта да бъде изпълнена на едно място. Още: "Аптеките няма да имат никаква печалба": Промяна в наредба ядоса фармацевтите

Споразумението между преговарящите страни беше необходимо заради ограничения оставащ финансов ресурс в резерва на Касата. Фармацевтите определят това решение като краен компромис, който са допуснали, за да не се стига до прекратяване на договори между някои аптеки с Касата, каквото желание бяха заявили миналата седмица.

"Аптеките ще получават възнаграждението като процент от стойността на отпусканите медикаменти. Той ще е 15%. Максимумът е 25 лв. на лекарствен продукт. Ще бъде спестен значителен финансов ресурс", посочи временно и. д. управител на НЗОК проф. Момчил Мавров.

Според Димитър Маринов, който е председател на Българския фармацевтичен съюз, "този механизъм е много по-справедлив". 

Двете страни преговарят от няколко дни, след като беше публикуван проекта за промени в наредбата за предписване и отпускане на лекарствени средства, който предизвика протестите на фармацевтите. Още: Фармацевти излизат на протест, затварят аптеки

В проекта се предлага да отпадне ограничението на една рецепта да се предписват до три лекарства, свързани с лечението на до три различни заболявания. Електронните рецепти да могат да се изпълняват частично в различни аптеки или в една аптека, но „на части“ по различно време, в рамките на давността на предписанието, се предлага още в проекта.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес