Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма шанс пълната забрана за пушене на закрито да падне

07 януари 2015, 21:29 часа • 42753 прочитания
Реклама

Няма шанс да отпадне забраната за пушене на обществени места, показва анкетата на "Сега", след като дебатът бе възобновен по празниците.

Спорният въпрос бе върнат на дневен ред от депутата от БСП Атанас Зафиров, който призова за либерализиране на режима. Предложение за промяна в този дух внесе и "Атака". Групата на Волен Сидеров предлага да се върне старото положение с обособени места за пушачи в заведенията. В подкрепа на туристическия бранш се обявиха и от Патриотичния фронт.

Управляващите от ГЕРБ и РБ обаче са категорично против отмяна на въведената през 2012 г. забрана за пушене на обществени места. Подкрепят ги и колегите им от АБВ. По-голямата част от депутатите на ДПС също смятат, че забраната трябва да остане. Разпределението на силите в парламента показва, че поправката на "Атака" няма шанс да мине. В предишното Народно събрание БСП се пробва да смекчи мерките срещу пушачите, но дори червени депутати гласуваха против и забраната остана.

Преди три дни Зафиров написа във Фейсбук, че заради тоталната забрана в България да се пуши в ресторантите стотици нашенци са предпочели заведенията в Сърбия за празниците. Установил го сам, докато бил в западната ни съседка. "

ГЕРБ, която въведе забраната преди 2 г., не възнамерява да преосмисли позицията си, коментира за "Сега" депутатът и бивш здравен министър Десислава Атанасова. "Не мисля, че и МС би застанал зад подобна промяна", добави тя.

Групата на реформаторите също е против либерализирането на режима, увери Настимир Ананиев. "Ние сме твърдо против, за нас отмяната на забраната е неприемлива", бе категоричен той. Депутатът е внесъл питане към министъра на здравеопазването Петър Москов как се спазва забраната и колко са глобените досега лица. Според Ананиев контролът върху спазването й трябва да се подобри.

27 от общо 38-те депутати на ДПС също са против либерализирането на режима, съобщи за "Сега" Тунчер Кърджалиев, който направил свое допитване сред колегите си. Според Георги Кючуков от АБВ отражението на забраната върху туристическия бранш е силно преувеличено. Ресторантьорите обаче цитират данни, според които забраната на цигарите в заведенията е довела до 40% съкращения в бранша.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес