Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма резултат от сливането на Спешна помощ в София – град и София област

03 януари 2017, 10:31 часа • 2809 прочитания

Няма положителни резултати от сливането на Спешна помощ в София – град и София област. Това каза д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в Спешна медицинска помощ.

„За съжаление, мисля, че няма положителни резултати от това сливане. Ако си спомняте преди година и половина беше обещано, че след това сливане, Спешната помощ в София и София област ще стане по-своевременна, ще се увеличи броят на екипите, хората няма да чакат толкова дълго време. В действителност подобни тенденции няма. Нито се увеличиха филиалите с обещаните 5 филиала, напротив – екипите намаляха“, коментира д-р Кателиева пред агенция Фокус.

По думите ѝ част от работещите в Спешна помощ в София – град и София област са напуснали.

„Ако преди година и половина ЦСМП – София беше обявило само 80 свободни лекарски места, преди няколко месеца обяви 108 свободни лекарски места. Т.е кадровият дефицит не се реши по никакъв начин“, обясни тя.

„Що се отнася до своевременността, за съжаление все по-често в спешните кабинети идват пациенти, на които им е било отказано да бъдат посетени в дома или екипът е дошъл с няколко часа закъснение“, коментира д-р Кателиева.

„Цитирам пациенти, които твърдят, че като се обадят в Бърза помощ – София им казват, че има над 50 адреса, които чакат, което означава, че ако бъде прието и тяхното повикване при налични 13 – 15 екипа те трябва да чакат с часове“, добави Кателиева.

По думите ѝ това по никакъв начин не отговаря на критериите за оказване на спешна медицинска помощ.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес